Синът на взривената журналистка към правителството: „Вие сте съучастници. Вие сте отговорни за това“

„Това не е обикновено убийство, не е трагичен случай – това е война. Воюваме срещу държавата и организираната престъпност, между които няма разлики“, написа синът на убитата малтийска журналистка Матю Каруана Галиция. Неговата майка- разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция – беше взривена в автомобила си в понеделник, 16 октомври.

„Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които търсеха начини да го нарушават. Стана мишена, защото единствено тя го правеше. Когато държавните институции са недееспособни, последната личност, която отстоява това върховенство, често е журналист. Затова тя е и първата убита“ – пише още Матю Галиция.

Синът на загиналата журналистка, Матю първи стига до мястото на взрива – край дома им. Вижда „огнения ад“ на полето, отчаяно се опитва да отвори вратата на колата, докато клаксонът вие, пристигат първите полицаи – двама униформени с един-единствен пожарогасител, а единият казва: „Съжалявам, не мога да направя нищо“, казва единият.

„Погледнах надолу и видях части от тялото на майка ми. Осъзнах, че са прави, беше безнадеждно.“

„Това прилича на война и трябва да го знаете, пише Матю днес. Това не е обикновено убийство, не е трагично. Трагично е някой да бъде пометен от автобус. А когато навсякъде около вас има кръв и огън, това е война. Ние сме хора на война срещу държавата и организираната престъпност, между които няма разлики“, допълва Матю.

Той нарича премиера Джоузеф Мускат „клоун“, който повече от десетилетие „демонизира и тормози“ майка му.

Матю цитира и коментар на полицейски сержант във Фейсбук: „Всеки получава това, което заслужава, кравешка тор. Чувствам се щастлив :)“

[ad id=“255238″]
„Това е мафиотска държава, където можете да смените пола и личната си карта, но ви взривяват на парчета, ако упражнявате основните си права. Където хора, които е трябвало да ви пазят, празнуват. Как стигнахме до тук“
„Правителството на Малта позволява на безнаказаността да процъфтява. Министър-председателят на тази страна казва, че няма да се успокои, докато извършителите не бъдат открити, но самият той ръководи правителство, което насърчава същата тази безнаказаност. Първо, той напълни кабинета си с мошеници, след това напълни полицията с мошеници и олигофрени, после напълни съдилищата с мошеници и некадърници. Ако институциите работеха, нямаше да има убийство, което да разследват, а аз и брат ми все още щяхме да имаме майка“.

В края на публикацията си във Фейсбук той обвинява премиера, началника на кабинета му- Кейт Шембри, зам.-шефа на Лейбъристката партия и депутат Крис Кардона, главния прокурор и „дългия списък от полицейски комисари, които не предприеха действия“.

„Вие сте съучастници. Вие сте отговорни за това“, пише Матю Каруана Галиция.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)