Синдикатите с колективна жалба срещу България до Съвета на Европа

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ „Подкрепа“ и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България.

[ad id=“225664″]

Те смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права, цитиран от БНР.

[ad id=“263680″]

„Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция – да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата, и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикати, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел“, съобщи той.

Сред нередностите, посочени в доклада, са също работа без трудови договори и тенденция на нарастване на неизплатените заплати.

[ad id=“236999″]

За 2017 година неизплатените трудови възнаграждения са били 28 милиона лв. общо. Като това е растеж спрямо 2016 г., когато те са били 21 милиона лв.

Документът ще бъде обсъден от парламентарната социална комисия.


image0 (9K)