Синдикатите в „Мини Марица изток“ подготвят стачни действия

Синдикатите в „Мини Марица изток“ са започнали подписка за обявяване на стачни действия, съобщи лидерът на КНСБ във въгледобивното дружество Дамян Косев.

Подписката е с три искания – увеличаване на цената на въглищата, пълно изплащане на просрочените около 100 милиона лева задължения от страна на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и увеличаване на фонд „Работна заплата“, посочи Дамян Косев, като допълни: „Подписката, която събираме, си тече по Закона за уреждане на колективните трудови спорове“.

Досега вече са събрани около 50 на сто от необходимите по закон подписи. От синдикатите настояват и за среща със служебният министър на енергетиката. Ако бъдат приети най-добрите практики в ЕС, свързани с вредните емисии, отделяни от дейността на въглищните централи, има пряка опасност от затваряне на мощности, а това застрашава пряко и работните места на миньорите, предаде БНР.

Емисиите на двете американски централи се поемат от българската държава, респективно от НЕК, докато ТЕЦ „Марица изток 2“ сама си плаща емисиите, заяви Валентин Вълчев, председател на Миньорската федерация към КНСБ.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)