Симптоми на следродилна депресия, не ги пренебрегвайте

Раждането на бебе е най-вълшебният и прекрасен момент от живота на една жена. Това обаче не изключва възможността въпреки щастието на майката да се отключи следродилна депресия. Тя няма нищо общо с това, че жената не обича бебето си, както много митове гласят. Много майки изпитват следродилна депресия, която остава недиагностицирана заради срама от признаване на проблема, пише az-jenata.bg.

Възникването на следродилна депресия няма общо с грижите и обичта на майката към бебето. Тя е провокирана от големия физически и емоционален стрес, през който преминава женското тяло. Под влиянието на променящите се хормони следродилната депресия може да се отключи и прояви чрез редица симптоми.

Ето някои от тях, които не трябва да се пренебрегват.

Тъжни сте и плачете без видима причина

Един от най-очевидните симптоми на следродилна депресия е внезапният плач без видима причина и изпадането в необяснима на пръв поглед тъга. В такива случаи жените изпитват силна вина, защото се чувстват сякаш не обичат детето си и са тъжни без да могат да обяснят причината. Тя определено не е в липсата на обич, а е причинена от промените в биохимичния и хормонален баланс в женското тяло след тази голяма промяна.

Тревожност

Нивото на притеснение при хората е различно. При някои то се засилва драстично след появата на дете. Тревожността е един от признаците на следродилна депресия.

Изблици на гняв

Ако напоследък всичко е в състояние да ви ядоса, това може да е знак за появила се следродилна депресия. Изведнъж сте започнали да се ядосвате, да се дразните, да имате изблици на гняв, дори да хвърляте предмети. Това определено е поведение, което трябва да се консултира със специалист.

Имате натрапчиви мисли

Натрапчивите мисли, че нещо ще се случи са показател за депресия. Те са нежелани, появяват се внезапно и не можете да се отървете от тях. Постепенно започват да заемат голяма част от денонощието ви, като се натрапват в ежедневието ви и ви правят все по-неспокойни.

Не можете да мислите пълноценно и трезво

По време на бременността съществува феномен, наречен „мозък на бременността“, при който бременните жени забравят разни неща, имат проблеми с паметта и концентрацията, изглеждат разсеяни, някои дори по-глупави. Това се дължи на промените в хормоните, витамините и минералите в майчиния организъм. Обикновено отшумява след раждането. При следродилна депресия това усещане обаче може да се засили. Характерни са проблемите с краткосрочната памет, концентрацията. Жените, страдащи от депресия, се чувстват оглупели сякаш не могат да запомнят и обработят нова информация.

* Ако забележите някакви симптоми след раждането, които ви безпокоят, задължително се консултирайте с лекар, който да ви даде адекватна помощ.

 


image0 (9K)