Симпатизанти на Навални отново на протест в Русия

Над сто привърженици на руския опозиционер Алексей Навални участваха днес в протестна акция в град Барнаул, Алтайски край. Разрешеният митинг мина без нарушения, съобщи местната полиция, цитирана от Интерфакс.

[ad id=“263680″]

Близо 190 симпатизанти на Навални излязоха на разрешен протест в сибирския град Иркутск, информираха местните органи на реда. „Всичко мина спокойно“, заяви техен служител, но според регионалния щаб на опозиционера полицията е задържала доброволец, пътувал с голям плакат към мястото на акцията.

Протести има също във Владивосток, Новосибирск, Курган, Омск, Магадан, Кемерово и Якутск, допълва Ройтерс.

Руският опозиционер в продължение на година водеше кампания за президентските избори през март, но през декември съдът официално му забрани да се кандидатира. Тогава той заяви, че ще организира кампания за понижаване на избирателната активност.

На 26 януари президиумът на руския Върховен съд отказа да допусне Алексей Навални до президентската надпревара и прекрати разглеждането на негови жалби срещу отказа на ЦИК да регистрира инициативната група, издигнала кандидатурата му.

[ad id=“218001″]

Полицаи пристигнаха днес в московския офис на създадения от Навални Фонд за борба с корупцията и срязаха вратата с ъглошлайф, след като служителите отказаха да им отворят. Това съобщи чрез Туитър директорът на фонда Роман Рубанов, информира на сайта си опозиционният в. „Новая газета“.

Полицаите заявили, че в офиса на фонда може да има бомба, и довели полицейско куче с водач. Според Рубанов казали, че бомбата може да е в телефона на Дмитрий Низовцев, водещия новините за днешните протести по пряк канал в ЮТюб.

Според радио „Ехото на Москва“ полицията разбила и вратата на студиото, тъй че прекият ефир бил прекъснат.

Друг водещ, Руслан Шавединов, заявил според „Новая газета“, че предаването за протестите „в цяла Русия“ продължава на живо от „тайно студио“.

[ad id=“218548″]

Полицията е задържала шестима души в студиото в Москва и около 16 протестиращи в други части на Русия, съобщи независимата организация ОВД-Инфо, цитирана от Ройтерс.

Според пресаташето на Навални Кира Ярмиш през седмицата полицаи посетили 78 от 84-те регионални щаба на опозиционера – най-често за обиск, с цел да конфискува позиви и други материали, подготвяни за протести. Поводът били призиви за неразрешен митинг.

БТА


image0 (9K)