Симеон Дянков: Като се стигне до етап, в който няма достатъчно хора и магистрали да стоиш, няма да се върнат!

Парите ни през 2018 г – за какво ще има и за какво пак няма да достигат.

[ad id=“225664″]

Колко стабилно е управлението на Бойко Борисов и нужен ли е демонтаж на управляващата коалиция, както поиска ДПС?

Бившият финансов министър Симеон Дянков излезе с коментар за финансовото и политическото бъдеще на страната в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните седем години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Докато имаме бивш финансист, който е здравен министър, имаше поне някаква надежда, че ще може цялата система да се преразгледа. А не такива частични мерки, за да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства. Това според мен не е добра стъпка”, заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков.

[ad id=“263680″]

„Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва”, добави той.

Докато Симеон Дянков беше министър на финансите, бяха сменени най-много здравни министри. Правилно или грешно е да се наливат още пари в здравеопазването според него?

„В системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, по 300-400 млн. лв. допълнително влизаха в системата, но някак си качеството не се подобрява. Затова трябва да се погледне клинична пътека по клинична пътека. Да се види къде има достатъчно пари и къде няма”, коментира Симеон Дянков.

По думите му Северна България се обезлюдява.

„Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става голям демографски и икономически срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва”, каза още Симеон Дянков.

И прогнозира: „Пред нас има поне три-четири години с добър икономически растеж между 3 и 5 %. Но те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво трябва да се направи? Да се гледа област по област”.

Източник:Нова телевизия


image0 (9K)