Симеонов: Чрез Кирил и Ердоган Русия и Турция притискат България

„Турция много държи агресивно да разширява своето влияние във всички посоки извън своите граници. И за тази цел използва турски говорящите в съседните държави. С други думи, тука няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на Патриарх Кирил, което беше аналогично”. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за радио „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Симеонов бе помолен да коментира последното предизвикателно изявление на турския президент Ердоган, който заяви: „Кърджали е част от нашите душевни граници“. Той направи аналогия между изказванията на Ердоган и на руския патриарх Кирил по време на посещението му у нас. „Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки, духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск”, казва Симеонов.

[ad id=“236993″]

Според него упреците на руския патриарх Кирил, отправени към българските политици по време на срещата му с президента Румен Радев, са целенасочени и предварително подготвени.

„Това, че всичко е било подготвено предварително, доказва и още едно обстоятелство, което някак си се подминава от нашите медии, може би и анализатори. Но забелязахте ли кога си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече, на крачка от самолета, си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение”, обясни Симеонов.

[ad id=“236999“]

По мнението му поведението на патриарх Кирил е било полезно за отрезвяването на българите.

„Защото надали остана нормален човек, който да одобри такива претенции, и то на духовно лице, на човек, претендиращ за духовен сан, който буквално изрови костите на другите нации, които са дали животите си, са положили телата си на територията на България. Изрови ги, за да ги изхвърли и за да остави там само руски такива. Макар че ако се влезе в историческата действителност, във фактологията, съвсем друго ще се окаже. Но хайде да не продължавам, за да не ме изкарат русофоб”, заяви още Симеонов.


image0 (9K)