Симеонов се отцепи от ГЕРБ – скочи срещу „Турски поток“ заради руския газ

„С лекота приемаме енергийна стратегия с хъб без хранилище – все едно да си купиш кола без резервоар“, критикува бившият вицепремиер

Валери Симеонов се отцепи от коалиционния партньор ГЕРБ и на останалите от Обединени патриоти и няма да подкрепи промените в Енергийната стратегия, предаде Канал 3.

Причината е, че по втората тръба, която трябва да изградим за „Турски поток“, ще тече само руски газ. Това било само в полза на Русия, не и на България.

„Изграждането на газопровод, в който ще тече само руски газ, не мога да подкрепя“, отсече лидерът на НФСБ и изказа съмнения дали Брюксел няма да ни уличи в нарушение на Третия енергиен пакет.

„В наш интерес ще бъде, само ако този газопровод носи ползи за България. Аз искам да бъда убеден, че ще носи ползи и някой да ми докаже, че този газопровод, когато бъде изграден, ще носи ползи от количествата, които отиват към Западна Европа“, заяви той.

„Никой не може да гарантира, че като изградим скъпа газопреносна мрежа, тя ще носи приходи за България“, изрази тревога Симеонов.

„Ако Русия спре по чисто политически причини доставката на газ, какво става? Още два милиарда ще тегнат на данъкоплатците“, предрече бившият вицепремиер.

След като направи това политическо изказване Валери Симеонов дебело подчерта, че иска в парламента да не се говори политически по темата.

„Някак с лекота приемаме една енергийна стратегия с някакъв газов хъб, който обаче няма хранилище. Това означава да си купиш автомобил без резервоар“, установи Симеонов.


image0 (9K)