Симеонов пита НСО защо охранява частното лице и бизнесмен Ахмед Доган

Вицепремиерът Валери Симеонов е изпратил официално писмо до Националната служба за охрана (НСО), в което пита на какво основание се охранява от държавната служба бившият лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщи самият той на своята страница във „Фейсбук“ . Симеонов прилага сканирано писмото до началника на службата генерал-майор Данчо Дяков, съобщава „Дневник“.

Симеонов се интересува също от колко години НСО пази „частното лице (бизнесмен) Ахмед Доган, колко души са ангажирани с нея и каква е общата сума за гарантиране на сигурността му до момента. Вицепремиерът се интересува и дали в момента има непосредствена опасност за живота на Доган, която да оправдава отпускането на средствата.

Днес отправих въпрос към НСО на какво основание, колко пари са изразходвани и колко души са ангажирани за охраната на частното лице – бизнесмен Ахмед Доган

„Дневник“ още през 2016 година попита НСО колко струва охраната на Ахмед Доган, но от службата отказаха информация с аргумента, че това е класифицирана информация, която не може да бъде огласявана. Беше съобщено обаче, че почетният председател на ДПС ползва държавна охрана от 14 юли 2009 година.

При приемането на текстове в закона за НСО през 2015 година беше записано, че при необходимост сред охраняваните от службата лица попаднат и „хора, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“. Държавните охранители не успяха да предотвратят нападението срещу Доган през януари 2013 година, когато на форум на ДПС мъж се качи на трибуната и насочи пистолет срещу него.

[ad id=“263680″]

В края на юли охранител от НСО, ангажиран с охраната на Ахмед Доган беше открит мъртъв на плажа в непосредствена близост до т.нар негов „морски сарай“

Източник: „Дневник“


image0 (9K)