Симеонов оглавява Националния съвет на хората с увреждания?

Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, съобщи „Дарик“. Проектът за закон беше одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента днес.

Към момента този орган се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер.

Депутатите от социалната комисия одобриха и законопроекта за личната помощ, внесен поотделно от БСП и „Воля“. В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК.

Двата законопроекта бяха одобрени с консенсус и от здравната комисия.

Обсъждането на законопроекта за хората с увреждания, внесен от Министерския съвет на 18 октомври, ще бъде включено за първо гласуване в седмичната програма на Народното събрание. Тази седмица ще бъдат обсъдени на първо четене и двата законопроектаза личната помощ, внесени от народни представители от „Воля“ и от „БСП за България“. Предвижда се те да бъдат точка втора на петъчното пленарно заседание.


image0 (9K)