Симеонов обвини Ревизоро в „отвратителен лобизъм“

Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място „Лукойл“ и другите такива, които са обсебили 80% от пазара. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

[ad id=“225664″]

„Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на Обединени патриоти, моят приятел Емил Димитров го е прокарал“, каза Симеонов, като се разграничи от депутата в собствената му парламентарна група.

След като Симеонов проведе среща с протестиращите срещу новите текстове търговци на горива от малкия и среден бизнес, той е категоричен, че големите фирми целят да изместят дребните разпространители и дистрибутори на горива.

[ad id=“263680″]

Според него темата със сивия сектор е дъвка, с която се правят внушения на обществото. „Да, има сив сектор, но той е с много по-малки дялове на пазара. Става въпрос целият пазар да бъде предоставен на няколко фирми, знаете за „Лукойл“, където е Валентин Златев, приятел на Емил Димитров“, обясни Симеонов.

Вицепремиерът обясни, че „Лукойл Нефтохим“ – Бургас плаща нула стотинки на държавата, тъй като за последните 10 години няма никаква печалба. „В същото време, фирмата майка „Лукойл“ – Руска федерация има 120-150 млрд. лв. печалба. Разбирате, че става въпрос за източване на печалби“, допълни Симеонов.

Той е категоричен, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара, а цената пада там, където има конкуренция.

[ad id=“236993″]

„Не трябва да се позволява монополизация на който и да било бранш в България, а непрекъснато има такива опити“, каза още Симеонов.


image0 (9K)