„Силно безпокойство“. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган

Шарл Мишел, Реджеп Тайип Ердоган и Урсула фон дер Лайен в Анкара

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха във вторник среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Високопоставените европейски представители изразиха „силно безпокойство“ от оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция и ситуацията с човешките права в страната.

Европейските лидери подчертаха готовността на ЕС да работи за деескалация на напрежението между Брюксел и Анкара и обсъдиха с Ердоган възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на митническия съюз, миграцията и икономиката. Те обаче предупредиха Анкара, че „зачитането на основните права и върховенството на закона са от решаващо значение за ЕС“.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че опазването на човешките права „не подлежи на обсъждане“. Посещението на европейските дипломати стана факт скоро, след като турският президент Ердоган нареди оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Срещата им се проведе и на фона на нова серия арести на бивши военни, заподозрени в заговор срещу президентския режим.

Основна тема по време на срещата беше и споразумението за миграцията между ЕС и Турция, подписано през 2016 г. Сред обсъдените въпроси бяха и турският проект за проучване на газ в Източното Средиземноморие и ситуацията с разделения остров Кипър.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)