Силни магнитни бури след рекордното слънчево изригване

Рекордното слънчево изригване, станало на 6 септември, ще предизвика магнитни бури с продължителност не по-малко от 24 часа на Земята, считано от вечерта на 8 септември, се казва в съобщение на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт „Лебедев“ към Руската академия на науките, съобщи ТАСС.

[ad id=“225664″]
Слънчевото изригване на 6 септември е най-голямото през последните 12 години. То получи оценка Х9.3. Предишното слънчево изригване с подобна сила бе наблюдавано на 7 септември 2005 г. Предшестваше го изригване, получило оценка Х2.2.

На 7 септември беше регистрирано от учените и второ мощно слънчево изригване. То се е състояло в периода 17:20-17:55 часа българско време. Неговата мощност специалистите оцениха на Х1.3, където буквата Х обозначава най-мощното възможно слънчево изригване, а цифровият индекс уточнява неговата интензивност.

Серията започна на 4 септември. Отначало Слънцето произведе 5 малки изригвания от клас М с мощност 4-5 бала. След това на 6 септември последва изригване от клас Х с мощност 2,2 бала, последвано от екстремално силното изригване, достигнало Х9.3 бала.

[ad id=“236993″]
Както отбелязват от института, по време на рекордното слънчево изригване е изхвърлено голямо количество слънчево вещество, което се отправило към Земята. Скоростта на изхвърлянето и посоката на магнитното му поле в момента се уточняват.

Сега обсерваториите по света направиха предварителна прогноза на космическото „време“ в близките три дни, която дори без да се вземе под внимание посоката на магнитното поле предсказва в предстоящите 72 часа не по-малко от 24 часа магнитни бури със сила 1-2 по 5-степенната скала.

Ако посоката на полето се окаже неблагоприятна за Земята, е много вероятно нашата планета да я очаква най-голямата магнитна буря от 2010 г., се уточнява в съобщението на лабораторията.

източник: Дарик


image0 (9K)