Силен вятър пречи при гасенето на пожара над Карлово

Около 40 души се борят с огъня в гората над Карлово. Той е обхванал площ около 40 декара. Това обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Гори борова гора.Пожарът възникна късно снощи в гората над Карлово в трудно достъпна местност и бързо наложи извънредни мерки и бе свикан общински оперативен щаб, който работи още от снощи.

„Гасенето се осъществява от групите на противопожарната служба, държавно лесничейство – Карлово и доброволните формирования на общината. В пълна координация сме с гл. комисар Николай Николов, със Сухопътни войски, които имат специален модул за действие при такива ситуации“, заяви Кабаиванов и добави, че общината снабдява с вода и храна хората, които участват в гасенето на огъня.

„Опасност за града няма. Обръщам се към гражданите да не влизат самоволно в района на пожара, тъй като не допускаме неорганизирани граждани, които не са в състава на гасаческите формирования. Районът е пресечен, там техника не може да бъде вкарана и има опасност, гасейки пожара да пострада някой гражданин, който самоволно е навлязъл в района“, каза още Емил Кабаиванов.

[ad id=“263680″]

Пред БНР кметът изрази надежда вятърът да не се засилва, тъй като той е много силен.

„40 души правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или, пък, не дай си боже да са засегнати имоти“, обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

[ad id=“236993″]

„Имаме много силен западен вятър, както и по посока на пожара. Много сложно ще гасим. 30 горски служители работим. От Пожарната чакаме всеки момент да дойдат и да поемем нагоре“, каза Златю Кличев от Държавното лесничейство.

Той също увери, че няма опасност за населението.


image0 (9K)