Силвия Великова пред СЕМ: Директорът ми каза, че или слизам от ефир, или децата му ще гладуват!

Съветът за електронни медии (СЕМ) се среща днес с журналисти от Редколегията на БНР заради кризата в радиото.

На срещата присъстват журналисти от Програма „Хоризонт“, Програма „Христо Ботев“ и бивши служители на Радиото.

В залата са и Силвия Великова, и Даниела Късовска, зам.-главен редактор на „Хоризонт“ в оставка.

„Потресени сме от случващото се“, обяви пред СЕМ председателят на редколегията Николай Петров. Даниела Късовска твърди, че е оказван натиск върху нея и е имало заплахи върху нея и доскорошния шеф за свалянето на Силвия Великова, каза той.

Според него е нарушена редакционната им независимост със заповедта за сваляне на Великова от ефир.

Силвия Великова разказа предисторията на свалянето си от ефир.

„По график аз трябваше да водя предаване в петък и да съм редактор предишния ден. Но някакви хора бяха решили аз да имам други ангажименти на 12.09. Малко след представянето на новия шеф, ме извикаха и ми казаха: „Предаването ти го поема друг колега, събитието – еди-кой си (умишлено не споменавам имена), а ти заминаваш за Стара Загора. После ми благодари за съвместната работа. Когато го попитах: Разделяме ли се? Той отговори, като само каза, че благодари“. разказа тя.

По-късно на имейла си тя получава заповед за свалянето си от ефир. Великова представи на вниманието на СЕМ този имейл, изпратен ѝ от и.д. директора на програмата Николай Кръстев. В него е заповедта, с която друг репортер е натоварен да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева – да води на нейно място „Преди всички“ в същия ден.

Мейлът доказва, че тя действително е отстранена от ресора си и от предаването „Преди всички“ – факти, които генералният директор и назначеният от него и.д. директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев отрекоха.

Великова разказа пред СЕМ, че генералният директор Светослав Костов я уведомил за натиска за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи – на 12 септември. Тогава я поканил на разговор в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има силен натиск и е заплашен, че ако не отстрани нея от микрофона, децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа. Трябвало да избира дали да изпълни нареждането или да подаде оставка. Добавил, че в противен случай ще пострада и радиото – ще бъде намален бюджетът и ще бъде обединено с БНТ. Разговорът протече приятелски и открито, каза Великова. Тя отговорила, че ако я свали от ефир, трябва да даде обяснение защо го прави. Костов отговорил, че ще посочи като повод случая с огласяването на лични данни на дете от Пловдив.

„Оттук нататък остават въпросите, защо се наложи да ме върне премиерът и какво означава изречението „Или тя, или радиото“, което каза Ивайло Савов днес“, обясни Великова.

Пред медийните надзорници ситуацията описа детайлно и Даниела Късовска. Тя говори за „безпрецедентен натиск и цензура“ в радиото и изтъкна, че това е в нарушение на ЗРТ.

Ето обясненията на Даниела Късовска: Веднага след планьорката, на която Светослав Костов бе представен за директор на „Хоризонт“, Николай Кръстив дойде при мен и поиска графиците за месеца и задраска името на Силвия от тях и каза: „Тя няма да води!“ След това направи същото с графиците за ресори и каза: „Тя вече няма да е в ресор „Правосъдие“ и остави само другите двама в ресора, макар Силвия да бе първият човек в този ресор.

Аз съм категорична, че без оставката на ген. директор Светослав Костов и управителния съвет, няма да се оправят нещата. Казвам го в качеството си на зам-редактор на програма „Хоризонт“, заяви Късовска.

Смятам, че отговорността за това е не само на генералния директор, а и на УС, каза Великова. „Малко силно е да кажем, че това е голямата криза на БНР“, уточни Великова. През 1996 г бяха уволнявани колеги, но тогава политическата обстановка бе такава. Аз не бях уволнена, явно целта бе да си тръгна сама.
„В никакъв случай не се чувствам като човек на Бойко Борисов. Радвам се, че той самият разказа за този разговор. Но по-лошото е, че директорът на БНР веднъж се е поддал на натиск, за да ме свали от ефир и втори път, за да ме върне“, каза Силвия Великова и уточни, че дори била критична към властта. Тя припомни, че през 2004 г също е бил сменян ресорът й.

„През 2004 г ми казаха, че ми отнемат ресор „Президентство“, защото Първанов не харесвал какво питам. Не знам дали е било така, но тогава ми дадоха ресор „Правосъдие“, обясни Великова.

Веднага след срещата с журналистите започва заседанието, на което СЕМ трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над Програма „Хоризонт“ от новото ръководство и безпрецендентното спиране на сигнала в цялата страна на 13 септември.

Епицентър


image0 (9K)