Сидеров пак нападна Симеонов – сега за концесиите

Вицепремиерът Валери Симеонов трябва да провери концесиите, а не момчетата и момичетата, които танцуват по морето, каза пред репортери лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

[ad id=“225664″]

Той отговори на въпроси на медиите преди да чуе отговора на Симеонов на зададения от него въпрос за това какви концесионни такси плаща фирма „Дънди“, концесионер на находищата в Челопеч.

„Симеонов е отсроко в политиката, а отговаря за 1250 концесии на брой. 565 са за природни богатства. Челопеч е най-голямото находище за добив на злато в Европа. 180 тона злато са изнесени от началото на концесията досега. Това са 18 – 20 милиарда. Хоп, няма ги! Тази фирма – „Дънди“, не се е занимавала с добиви досега“, каза Сидеров преди да влезе в пленарната зала.

[ad id=“263680″]

„Затова ще обърна внимание на Симеонов, ако иска заедно – да правим проверки. Но не да гоним момчета и момичета, а да видим концесиите. България е богата – злато газим, бедни ходим. През цялото време това съм искал, не съм искал да се караме“, посочи лидерът на „Атака“

Симеонов отговори, че за концесиите отговаря не той, а друг вицепремиер – Томислав Дончев.

„Правомощията, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, са делегирани на министъра на енергетиката. Дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Въпросите, свързани с подземните богатства, в това число злато, златодобив и други метали, са регламентирани със Закона за подземните богатства. Този закон е специален по отношение на Закона за концесиите, а аз председателствам Координационния съвет по концесии на основание чл. 38 ал. 3 от Закона за концесиите“, каза Симеонов и така прехвърли топката към Томислав Дончев.

[ad id=“236993″]

„Не съм удовлетворен! Вие сте тук, значи приехте въпроса. А аз очаквах след 18 години най-после да установим какво получава държавата от тази фирма. Държавата може да прекрати концесията, ако интересът й е накърнен“, посочи от трибуната Сидеров. Той припомни, че концесионният договор е сключен по времето на Иван Костов като министър-председател – през 1999 г.

Сидеров коментира и вчерашните скандали в Обединени патриоти с думите: „Бях джентълмен, но трябва да знаеш кога да спреш да си джентълмен“.

Според него Валентин Касабов няма място в парламентарната група на „Обединени патриоти“. Вчера депутатът от НФСБ го атакува физически в стаята на парламентарната група.

„Чакам групата да се събере и да реши какво да прави с Касабов. Не искам да се налагам, да съм аз този, който да каже да се съберат. Нека те решат по съвест“, продължи лидерът на „Атака“. „Това е човек, който не може да работи в отбор. Може да питате за това всички колеги, включително и тези от НФСБ, които са изразявали недоволство от неговото поведение“, каза още Волен Сидеров. „Касабов се държи невъздържано, не се притеснява да обижда“, каза още той.

[ad id=“218548″]

Медиите са „обречени на глад“, ако ние сме скучни, не си разменяме остри реплики и не търсим отговори помежду си, каза още за вчерашните стълкновения в групата на патриотите Сидеров. След тях се наложи премиерът Борисов спешно да събира управляващата коалиция, за да потуши „огъня“.

„Виждам това, което се случва между мен и Валери Симеонов, във всички студиа. Задавам въпроса на главните редактори, редакторите, водещите – ами ако нямаше такива спречквания с какво щяха да се хранят медиите“, продължи Сидеров, който сам има дългогодишна журналистическа кариера.

[ad id=“236999″]

„С Валери Симеонов си разменяхме нападки, защото не уточнявахме нещата в разговори. Нямаше Коалиционен съвет дълго време. Вчера на срещата в МС се разбрахме, че всичко, което влиза в парламента, ще се обсъжда на Коалиционен съвет във формата на съгласие от всички. Тоест, ако някой има реструкции, законът отива в чекмеджето, коригира се и се редактира, докато всички се съгласим“, разясни той.


image0 (9K)