Сидеров: Борисов показа, че може да бъде и твърд към представители на чужди държави

„Симеонов трябва да каже дали „Обединени патриоти“ ще се явят заедно на изборите догодина“, каза лидерът на „Атака“

[ad id=“225664″]

„Съжалявам, че г-н Свиленски си тръгна, защото можеше да направим разговор и да му кажа: Убедите ме в един разговор за 20 минути, че ако гласувам против правителството и то падне, вие ще предложите правителство, начело на което ще стои човек, който ще има волята, решителността и последователността да направи такава здравна реформа, че всеки българин да е щастлив и доволен.“

Това каза пред БНР Волен Сидеров – председател на парламентарната група на Обединените патриоти и лидер на партия „Атака“. „Обикновено дебатите в парламента са критики към правителството, но без визия за бъдещето“, обобщи той.

„От 2005-та година съм в парламента като лидер на „Атака“. Управляваше БСП на Станишев в коалиция с ДПС и НДСВ. Ние ги поставихме тези въпроси, те се смееха тогава. Не знам дали г-н Свиленски е бил депутат, но негови колеги и партията му беше там. Тя ни отблъскваше, тя ни наричаше „фашистка партия“ и пр, а сега говорят нашите тези едно към едно. Корнелия Нинова даже отвреме навреме я похвалвам за това, че чете задълбочено „Плана Сидеров“ и моите писания.

Знам какво е да си в опозиция 10 години. Влязох в управляващата коалиция с идеята, че когато си във властта можеш поне нещо да направиш. След толкова години се убедих, че политиката е наистина изкуство на възможното. В момента имам някаква възможност да реализирам някакви неща. В здравеопазването какво направих? Извоювах в Ямбол – моят избирателен район – болницата, която от средата на 80-те години е започната и недовършена, да бъде довършена, но след една година буквално битка в самото правителство”.

[ad id=“263680″]

Партия „Атака“ е получила покана за членство в Консервативния алианс на Европа, а следващата седмица ще подаде формално документи.

„Историческият момент е такъв, че на европейското поле, а значи и на българското, става огромен сблъсък между консервативни идеи и либерализъм. Либерализмът беше властват през периода след падането на Берлинската стена. Обаче на хората започна да им се повръща от това и казват: „Стига толкова, не искаме мигранти от където си поискат“. Надявам се, че в крайна сметка ще спечели тази разумна среда, която са и консерваторите.

Никога не съм одобрявал хитлеристкия начин на национализъм, защото той е антихристиянски и античовешки по всякакъв начин. На мен просто са ми лепили такъв етикет, защото това е най-лесният начин да очерниш някого“, заяви политикът, който очаква либералните лидери да бъдат пометени на предстоящите избори, но предупреди, че и сред противниците им има крайни елементи.

Според вижданията на Консервативния алианс, ЕС не трябва да се разпада, но трябва да се промени, изтъкна Сидеров: „Той има нужда от промяна, защото в момента имаме една бюрократична, пирамидална структура със скъпоплатени чиновници – Еврокомисия и задкулисие зад тази Комисия, които всъщност решават нещата. Това трябва да се промени и да се даде повече възможност на хората – наистина демокрацията да се върне, защото тя в момента е отнета“.

[ad id=“236993″]

Сидеров коментира, че и в ЕНП предстои „наместване“, защото вече ясно личат пролиберално крило и такова, което търси път към консерваторите. И Тръпм и Путин са типични консерватори, изтъкна Сидеров, според когото „ и двете свръхсили би трябвало да са полезни за Европа, но тя трябва да намеря ползата за себе си от тях като стане по-консервативна и стане по-егоистична за себе си“.

Политикът призна, че премиерът Борисов „води по-гъвкава политика“, отколкото той би водил на негово място: „За мен, беше наложено мнението, че съм бил по-краен, по-радикален и не знам си какъв, но виждаме, че сега тези мои виждания, които ги наричаха крайни, стават водещи в Европа. Самият Борисов и неговите евродепутати, за което ги поздравих, гласуваха за първи път различно от мейнстрийма – в защита на Орбан, когато стана дума за санкции срещу него в ЕП. Това означава, че има промяна, че нищо не статично“.

Според лидера на Атака, политиката на ГЕРБ съзрява с времето: „ГЕРБ все още са натоварени с прекалено много либереалистично мислене. Ами те бяха готови да приемат Истанбулската конвенция и до последния момент се опитваха по някакъв начин… Имат слабостта да се поддават на: „Така искат в еврокомисията, така казаха в Брюксел“. Трябва да се научат, и мисля, че ще се научат, на повече критичност, на повече самостоятелност. Сега видяхме Борисов, че в това отношение израсна доста. В случая с посланиците той показа, че може да бъде и твърд към посланици и към представители на чужди държави, към които обикновено нашия политически елит се снишава“.

Сидеров оцени Николай Бареков като човек, който се е преборил да вкара двама евродепутати в ЕП и заел своето място в Консервативния алианс в последните пет години: „Той е заместник-председател на бюрото. Тоест, той извоюва една позиция от българска страна, аз го гледам като представител на България, която позиция иска някак си щафетно да я предаде на българска партия и вижда в лицето на Атака такава. Това са нашите отношения с Бареков и аз не знам някой да каже тук нещо лошо. Тук не става дума за изневяра на коалиционното ми споразумение с Патриотите, а за една възможност да се вземе позиция в Консервативния алианс и аз мисля, че моите партньори трябва само да одобряват това, а не да го критикуват, ако са разумни политици“.

[ad id=“218548″]

Бареков е проявил „джентълменството“ и ролята му е полезна за целия патриотизъм в България, категоричен е Сидеров,

Сидеров заяви, че винаги е бил конструктивен политик, „но това е било приглушавано и завоалирано от черната пропаганда“. Според него и твърденията за скандално негово поведение в столично заведение са свързани с поканата от европейските консерватори. “Това е измислица, която трябва внесе някакъв черен щрих към моя профил. Аз съм свикнал с това, няма проблем”.

Все още няма яснота дали Обединените патриоти ще участват заедно в изборите за ЕП догодина. „До момента имам отговор от Каракачанов, който казва „да, така трябва, правилно е, съгласен съм“. Нямам отговор от Валери Симеонов, който продължава да казва: Аз ще помисля, ще видя. Нашето споразумение е само за участие в парламентарните избори през 2017-а, то не важи за европейските избори, трябва да взема решение, но в момента не мога да ви кажа“. Аз и Каракачанов вече го подканвахме няколко пъти да каже по-скоро, защото на практика трябва да започваме вече кампанията“.


image0 (9K)