Сидеров: Бизнесът по Черноморието се страхува от Симеонов

„Ако промените в Закона за приватизация не бяха приети, се е подготвял фалитът на БМФ. Тогава държавата щеше да изгуби 300 млн. лв.“, каза председателят на ПГ на ОП

[ad id=“225664″]

Председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров предлага изтегляне на законопроекта, който предвижда мерки срещу вдигането на прекомерен шум в курортите. Пред БНР той поясни, че мерките за контрол на вицепремиера Валери Симеонов по Черноморието подлагат бизнеса на натиск и гонят туристи.

„Нещата около Слънчев бряг бяха представени едностранчиво и тенденциозно, нямаше я гледната точка на самия туристически бизнес. Промените в Закона за шума, в Закона за устройство на територията за преместваемите обекти… Лично с очите си видях какви поражения нанася този закон (за шума), защото не е домислен – огромен отлив на туристи и финансови щети за туризма. Целта на вицепремиера беше да се повишат доходите в туризма. Оказва се, че става обратното. Когато в края на годината отчетем спад в туризма – кой ще е виновен, кой ще понесе отговорността? Този спад в момента е факт“, коментира Сидеров.

[ad id=“263680″]

Той призова да не се правят акции.

„Беше съставен един специален щаб към областния управител на Бургас и тук бизнесмените разказват ужасяващи неща. Изсипват се десет души проверяващи всеки ден в заведения, в хотели – МВР, НАП, РДНСК, Митници, започват да искат документи, блокират работата, започват да проверяват личните карти на влизащите в някое заведение, колите им… Все едно има терористичен акт. Всичко това отблъсква категорично хората и тук оплакванията бяха много сериозни“, подчерта Сидеров.

Аз смятам да направя поредица от кръгли маси, дискусии, защото тук хората от бизнеса са смачкани. Тях ги е страх. Те казват: ако сега застана пред камерата ви, утре ще ми дойдат на проверка и ще ми съсипят бизнеса.“

[ad id=“236993″]

Не знам на какво се дължи този хъс на Валери Симеонов, допълни Сидеров, според когото защо се бърза е въпрос, на който Симеонов дължи отговор. „Няма разбиране от негова страна, той продължава да смята, че това е един хубав закон, че трябва да се направи, но бизнесът е на обратно мнение“, подчерта Волен Сидеров.

„Искам да проверя тази чрезвичайна комисия, която ходи като някаква болшевишка комисия да тормози бизнеса, да се провери как е съставена, по чие нареждане – Министерският съвет, премиерът участва ли, дал ли е нареждане на областния управител, въобще да се провери по какъв начин тази полицейщина се прилага върху бизнеса“, коментира лидерът на „Атака“.

[ad id=“218548″]

„Вицепремиерската работа е да се координира работата между министерствата, не да ходиш като шериф да свикваш щабове и да се притиска бизнеса. Искам да излезе на бял свят защо се прави това, защо избирателно отделни заведения се проверяват, други не. Какво е това – някаква нелоялна конкуренция ли, какво точно, трябва да се разбере“, запита Сидеров.

Запитан дали води война с Валери Симеонов, Сидеров поясни, че си говорят, но Симеонов не приема аргументите му. „Атакуването на българския бизнес не е продуктивно“, категоричен е Волен Сидеров, според когото проблемите са другаде.

„Ние имаме много случаи на много чужди псевдоинвеститори, които идват тук, при едни ощетяващи условия правят договори, примери, ЕРП-тата, ЧЕЗ, златната концесия, дайте да им направим на тях проверки! – каза лидерът на „Атака“ – Да видим там как са. В България има 565 концесии за природни богатства. Хайде да ги проверим тях с такъв извънреден щаб, ще предложа, и да видим как се изпълняват концесии, защото има много нарушения. Там щетите за България са стотици милиони. Това за мен е същественото, не толкова децибелите на музиката в някое заведение.“

[ad id=“236999″]

Волен Сидеров оцени като разумно предложението на министерството на туризма курортите да се зонират и част от тези зони да подлежат на различна регулация за шума. „Да се знае, че отиваш в парти зона или в по-тиха зона. Ако това се приеме, може би страстите ще утихнат“, прогнозира той.

„В приватизационния закон няма нищо нередно, страшно, лошо. Той регулира приватизацията и не е лобистки“, каза още Сидеров.

Той отхвърли и аргументите на своите партньори срещу приетите тази седмица промени в приватизационния закон. Според НФСБ, тези промени помагат на собствениците на „Български морски флот“ братя Домусчиеви да си спестят близо 60 милиона лева задължения.

[ad id=“225664″]

Сидеров обаче се позова на експерти от Агенцията за приватизация: „И установих, че, ако този закон не беше приет, се подготвяла несъстоятелност на БМФ, където българската държава има 30 процента и тя щеше тогава да загуби триста милиона, а не 50. Това ме кара да казвам, че вече съм скептичен, нямам това пълно доверие и ще проверявам всичко.“


image0 (9K)