СЗО: Шеста поредна седмица случаите на К-19 намаляват

Докато Световната здравна организация отчита глобална шеста поредна седмица на намаляващи случаи на коронавирус по света, локално тревогите от предстояща нова вълна не намаляват. Като главен виновник за опасенията от нови вълни, повечето специалисти сочат новите по-инфекциозни варианти.

Новият, по-зарaзен вариант на коронавируса, открит за първи път във Великобритания, вероятно ще подхрани новата вълната през пролетта, прогнозират някои експерти. Вариантът, наречен B.1.1.7, бе заподозрян, че причинява подновяване на разпространението във Великобритания. Той е наблюдаван и в голяма част от САЩ, установени са 1880 случая в 45 щата.

Вариантът може да доведе до по-голяма вълна около април или май, каза Тревър Бедфорд от Университета във Вашингтон и Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън.
Според някои експерти САЩ могат да предотвратят предполагаемия скок в заболеваемостта, като го изпреварят чрез ваксинации.

Бедфорд, който следи отблизо възхода на новите варианти на коронавируса, прогнозира, че едновременните усилия за ваксиниране и забавяни на разпространението, като използването на маски и продължаващото социално дистанциране, ще помогнат за предотвратяване на нови вълни. „Все още се надяваме, че нещата ще бъдат поставени под контрол и през лятото ще има много малко циркулиращи вируси“, смята той. Възможно е обаче, че през есента да започне ново нарастване, казва Бедфорд.

Д-р Джош Шифър, специалист по инфекциозни болести в Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън, също не е голям оптимист: „Мисля, че с новите по-инфекциозни варианти … ще бъде трудно да се предотврати четвърта вълна“, казва Шифър, който се занимава с изготвяме на модели на разпространение на вируса.

В САЩ два отделни екипа от изследователи заявиха тази седмица, че са открили тревожен нов вариант на коронавирус в Ню Йорк и в североизточната част на страна, който носи мутации, помагат да избегне естествения имунен отговор на организма – както и ефектите от лечението с моноклонални антитела, съобщава Си Ен Ен.

На Западното крайбрежие също е установен нов, все по-често срещан вариант на вируса. Откривателите му са учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), тествали проби от скорошни огнища в щата. С уточнението, че изследването е още в много ранен етап, те твърдят, че вариантът има различен модел мутация от тези, наблюдавани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка. Една от разликите е в тази част, с която се вирусът се прикрепя към клетките и е възможно това да увеличава неговата инфекциозност.

Антителата от предишна инфекция могат значително да намалят риска от повторно заразяване, според мащабно изследване, включващо над 3,2 милиона души в САЩ, преминали тест за антитела миналата година, публикувано в сряда в списание JAMA Internal Medicine.

„Резултатите от проучването сочат 10-кратно намаление, но още не можем да бъдем категорични, каза д-р Дъглас Лоуил зам.-директор на Националния институт за ракови заболявания, който е автор на изследването. „За главното послание е – има намаление“, каза той. „Основният извод е, че позитивността на антитела след естествена инфекция е свързана с частична защита срещу нова инфекция“. Но, за да се определи колко дълго може да продължи защитата от антитела и какъв е рискът от реинфекция от нови варианти, са необходими повече изследвания.

Ваксината на Johnson & Johnson срещу Covid-19 отговаря на изискванията, обяви американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и разреши употребата ? при спешни обстоятелства. Комисията ще заседава в петък на следващите стъпки.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди за трета вълна на инфекции Covid-19, ако мерките бъдат свалени погрешно.

„Сега трябва да действаме разумно и внимателно, така че една трета вълна да не наложи ново пълно затваряне в цяла Германия“, каза Меркел в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Канцлерът предупреди да не се отваря страната твърде бързо, тъй като британската мутация, за която се смята, че е по-заразна от оригиналния вирус, се разпространява в Германия.

„Институтът Робърт Кох (RKI), регистрира допълнителни 11 869 случая през последните 24 часа в страната, като общият брой заразени достигна 2 414 687, а смъртните случаи в Германия с Covid-19 са 69 125. В момента честотата на заразените е 61,7 случая на 100 000 жители, а целта е да се достигне ниво от 35 на 100 000, за да отворим страната“, изтъкна Меркел.


image0 (9K)