СЗО: Швеция без карантина – модел за връщане към нормалния живот

Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус. Това заяви водещият специалист на СЗО д-р Майк Райън по време на брифинг на организацията, цитиран от Ройтерс.

Моделът на Швеция е, че няма наложена карантина, но правителството се довери на собственото си общество само да наложи социално дистанциране, добави той. В страната повечето училища и бизнеси остават отворени.

Това било целта „да се достигне до нова нормалност“, според СЗО.

На брифинга бе повдигнат въпросът и за анонсираните усложнения при децата, които преболедуват вируса.

Повечето деца, разболели се от коронавирус, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави, предаде Ройтерс“, каза Майкъл Райън, директор на програмите на СЗО за извънредни ситуации.

Връзката между вируса и клъстери на рядкото възпалително заболяване при децата се изследва от британски и италиански лекари.

От рядък възпалителен синдром, който прилича на този във Великобритания и Италия, се лекуват и три деца в САЩ. Подобни случаи има и в Испания.

Досега децата не бяха засегнати от тежките усложнения от коронавирус, които са характерни за възрастните с хронични заболявания.


image0 (9K)