СЗО: Празниците могат бързо да се превърнат в траур

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че през последните шест седмици смъртните случаи от коронавирус в световен мащаб са се увеличили с 60 на сто, а в Европа този ръст е дори 100 на сто, предава РИА Новости.

Най-голям брой случаи на заболявания и смърт се наблюдават в Европа и Америка, съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. Поради увеличаването на смъртността, той препоръча на жителите на планетата внимателно да обмислят плановете си за честването на Нова година. „Ваканционният сезон е време за почивка и празнуване, но не трябва да сваляме гарда. Празнуването може много бързо да се превърне в траур, ако не вземем правилните предпазни мерки“, призова Гебрейесус

Мария Ван Керхове, ръководител на техническата група на Отдела за спешни болести на СЗО, потвърди информацията за нарастването на смъртността от коронавирусна инфекция в света. „Въпреки че наблюдаваме намаляване на броя на болестите в много страни в Европа, процентът на смъртните случаи се увеличава в световен мащаб. През последните шест седмици ръстът беше с 60%“, казва тя. Според нейните данни Европа е станала лидер по този показател. Експертът на СЗО поясни, че смъртността е неравномерно разпределена в света, а в Европа данните показват почти 100% увеличение.

Броят на установените случаи на заразяване с новия коронавирус в света надхвърли 70 милиона, сочат данните на американския университет „Джонс Хопкинс“. Според статистиката на университета регистрираните заразени в света от началото на пандемията са 70 000 583, от които са починали 1 589 964 души. Оздравели са 45 066 004 от заразените, предава БНР.

Най-много заразени, 15 746 026, са регистрирани в САЩ. Там са починали 293 785 души. На второ място по брой на заразените е Индия с 9 796 769 заразени и 142 186 смъртни случаи. На трето място е Бразилия с 6 781 799 заразени и 179 765 починали.

Светът може да се сблъска с най-големия икономически спад от 80 години поради ефектите от пандемията от коронавируса. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки във видеоформат на форума за Нобелова награда, цитиран от БГНЕС.

“Социалните и икономически щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват,” каза той. “Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем десетилетия”, предупреди Гутериш. “Крайната бедност и заплахата от глад се увеличават.“ Ръководителят на ООН посочи, че “причината за това положение е вече съществуващото неравенство и несправедливата структура на обществото”, които пандемията разкри.

Гутериш заяви, че реакцията на страните спрямо пандемията не е координирана и тази ситуация трябва да бъде коригирана, когато се разпространява коронавирусната ваксина. Той припомни, че „от самото начало Световната здравна организация е предоставила информация и научни насоки, които трябва да бъдат основа за координирани глобални действия“. “Но отговорът беше частичен и хаотичен. Страните, регионите и дори градовете се съревноваваха помежду си за доставка на основни стоки и медицински работници”, каза Гутериш. „Не можем да позволим да се случи същото с достъпа до нови коронавирусни ваксини, които трябва да станат обществено достояние“, заключи той.

Генералният секретар на ООН очерта две глобални заплахи през следващото десетилетие. Според Антонио Гутериш става въпрос за унищожаването на споразуменията за ядрено възпиране и липсата на регулация в киберпространството. “Ерозията на режима за ядрено разоръжаване и беззаконието в киберпространството са само две области, които могат да предизвикат глобална повсеместна криза през следващото десетилетие”, каза Гутериш.

Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно разрешително за първата ваксина против ковид-19 в страната. Властите одобриха разпространението на ваксина от „Пфайзър“ и „Бионтех“ за тези над 16 години, съобщава БНР.

Историческата стъпка идва няколко часа след като във „Вашингтон пост“ се появи информация за оказване на натиск от Белия дом върху FDA за даване на разрешителното до края на деня в петък. Властите в продължение на месеци се опитваха да странят от политизиране на въпроса и залагаха на прозрачност на процеса, за да покачат общественото доверие във ваксината.

Според одобрен план на Центровете за контрол и превенция на заболяванията първите ваксинирани трябва да са здравни служители и пребиваващи в домове за възрастни хора.

В изявление, публикувано в Туитър, президентът Доналд Тръмп заяви, че първата ваксина ще бъде поставена в следващите 24 часа. Това ще е най-мащабната кампания по ваксиниране в Щатите и се очаква случващото се тук, включително и решението на FDA, да окаже влияние на други държави изправени пред подобни решения. В изминалите няколко дни в Америка бяха отбелязани рекорди по смъртни случи следствие на Covid-19 като общият брой на загиналите е около 300 хиляди.

Даването на спешно разрешение за употреба на ваксината означава, че тя все още се счита за експериментална и трябва да се знае, че защитата идва след втората доза, която се поставя три седмици след първата. Не e ясно колко точно трае защитата. Отбелязва се още, че въпреки че се знае, че са предпазени от заболяване не се знае дали ваксинираните могат да разпространяват заразата. Съобщава се и за странични ефекти като сред най-често срещаните са температура, умора, и главоболие, но те траят около ден и според здравни експерти са показателни, че имунната система работи.

САЩ и Канада се договориха да не отварят границата си минимум до 21 януари заради коронавирусната пандемия, съобщи канадският министър по обществената безопасност Уилям Блеър. Границата бе затворена в полунощ на 21 март. Оттогава бе забранено всяко неналожително и незадължително движение на гражданите през границата, включително туристическите пътувания. Срокът на действието на сегашното споразумение между двете страни е до 21 декември. Канада и САЩ имат най-дългата в света сухопътна граница от почти 9000 километра.

75% от жителите на държавите от Западните Балкани вярват в една или повече конспиративни теории за Covid-19. Това показва проучване на общественото мнение, публикувано от експертната група „Балканите в Европа“ и Европейски фонд за Балканите, цитирано от БНР. Най-голям е процентът на вярващите в конспирации в Албания, следвана от Сърбия.

В резултат на това мнозинството от гражданите на Западните Балкани не вярват и на ваксините срещу коронавирус. Едва 39% от хората в региона казват, че биха се ваксинирали.

Проучването показва, че склонността да се вярва на конспиративни теории не зависи от образованието, възрастта или пола на хората, нито пък дали живеят в голям град или в провинцията. Като основна причина за широкото разпространение на конспирациите е посочено недоверието в държавните институции и политиците.

СЕГА

 


image0 (9K)