СЗО и ЕМА: Няма научни доказателства срещу използването на ибупрофен

СЗО и ЕМА с актуализирани насоки, потвърждаващи липса на настоящи научни доказателства срещу използването на ибупрофен при лечение на симптоми на COVID-19

 Reckitt Benckiser (RB), производител на Nurofen, е запознат с разпространената противоречива информация за използването на стероидни и нестероидни противовъзпалителни продукти (НСПВС), включително ибупрофен, за облекчаване симптомите на COVID-19.

Въз основа на цялата налична информация, няма доказани научни данни, свързващи използването на ибупрофен без рецепта с влошаването на COVID-19.

Световната здравна организация (СЗО) потвърди в следния туит (тук), че въз основа на наличната в момента информация:

  • СЗО не застава зад становището срещу употребата на ибупрофен за облекчаване на симптомите на COVID – 19
  • СЗО се консултира с лекари, лекуващи пациенти със COVID-19, и те не са запознати със случаи на каквито и да е отрицателни ефекти на ибупрофен, извън обичайните известни странични ефекти, които ограничават употребата му в определени популации.

 Становището следва и насоките на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че „понастоящем няма научни доказателства, установяващи връзка между ибупрофен и влошаване на COVID-19“. Пълното становище е достъпно тук (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19), което включва следните точки:

  • При започване на лечение на температура или болка при COVID-19 пациентите и здравните специалисти трябва да обмислят всички възможни варианти за лечение, включително парацетамол и НСПВС.
  • В съответствие с националните ръководства за лечение на държавите в ЕС, пациентите и здравните специалисти могат да продължат да използват НСПВС (като ибупрофен) съгласно одобрената продуктова информация.
  • Към настоящия момент няма причина пациентите, приемащи ибупрофен, да прекъснат лечението си, въз основа на горното. Това е особено важно за пациенти, приемащи ибупрофен или други НСПВС лекарства при хронични заболявания.

Безопасността на потребителите е наш водещ приоритет. Ибупрофен е утвърдено, лекарство без рецепта, което се използва безопасно за понижаване на температура и за облекчаване на болка, включително при вирусни заболявания, повече от 30 години.

Както при всяко лекарство, напомняме на потребителите и техните близки внимателно да четат и следват инструкциите, предоставени на опаковката и в листовката с информация за пациента. Ако имате някакви допълнителни притеснения, обърнете се към вашия здравен специалист.

Като отговорна, водена от научни съображения организация, ние сме ангажирани със съответните здравни органи. Ние ще съобщаваме всяка допълнителна информация или насоки, необходими за безопасното използване на нашите продукти след всяка такава оценка.


image0 (9K)