Сечкова не била Мата Хари от спалнята на премиера, Христо Иванов: мой дълг е да задавам неудобни въпроси

Сечкова и Иванов

Фотомоделът и ТВ водеща Виолета Сечкова, съпруга на бизнесмена Александър Сталийски, обяви за недопустима клевета намеците, че може би тя е мистериозната Мата Хари, която е имала достъп до спалнята на премиера Бойко Борисов и е пуснала снимките с пачките евро и златото в нощното му шкафче. Думите й са в отговор на коментар във Фейсбук на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, предизвикан от информацията, че Сечкова е назначена за почетен консул на Южна Корея у нас. В комбинация с новината лидерът публикува и нейна снимка.

Днес ТВ водещата разпространи писмо до съпругата на Христо Иванов, в което се възмущава като майка и съпруга, че е уронено личното й достойнство.

Ето писмото на Виолета Сечкова:

Отворено писмо от една възмутена жена, майка и съпруга до всички български майки и съпруги и в частност до г-жа Йорданка Иванова, майка на две деца и съпруга на Христо Иванов, председател на “Да, България”.
За мен семейството е най-голямата ценност. Така съм възпитана. Имам щастието да се радвам на три прекрасни деца и техния любящ баща.
На 13.01.2021г. Вашият съпруг г-н Христо Иванов разпространи в социалните мрежи вулгарна лъжа по мой адрес. Г-н Иванов публикува в личния си фейсбук профил текст, съдържащ
абсурдни
клевети,
илюстриран с
моя снимка
Председателят на “Да, България” си позволи в името на политически цели цинично да потъпче моята чест и ценностите на нашето семейство. И то го направи като страхливец – чрез внушения, без дори да се осмели да спомене името ми.
Kато жена и майка, бих искала да Ви попитам, г-жо Иванова:
1. Одобрявате ли, когато политици, в частност съпругът Ви, заради съмнителни политически дивиденти са готови да погазват всякакви морални норми? Без никакви скрупули да лъжат публично, да накърняват и уронват личното достойнство на една майка.
2. Това ли са
моралните
ценности, в които
възпитавате
децата си?
3. Ако сте на мое място, какво ще им разкажете? Как ще им обясните, че клеветите за майка им са жалка политическа игра?
4. Според Вас възможно ли е един мъж да постъпва непочтено и да има претенцията да е достоен политик?
Деянието на Христо Иванов по мое мнение е позор за един съпруг и баща.
Днес съм аз.
Утре може да сте Вие – може да е всяка майка и жена, написа Сечкова.

Няколко часа по-късно политикът Христо Иванов отговори на Сечкова на страницата си във Фейсбук. Според него има въпроси, които не могат да не бъдат задавани, и теми, които не могат да бъде позволено да заглъхват. Иванов смята, че задаването на неудобни въпроси е негово задължение като политик.

Вижте обяснението на лидера на „Да, България“:

„Мой фейсбук статус е станал повод за отворено писмо на г-жа Виолета Сечкова. От всички възможни начини да реагирам, ще го направя с максималната сериозност, която темата всъщност изисква.
Има въпроси, които не могат да не бъдат задавани и теми, които не могат да бъдат оставяни да заглъхнат. Колкото и да са нелицеприятни понякога, да засягат лични животи, да имат несигурни основания…
Например, въпросите за КТБ – как беше захранена, как беше превърната в политико-финансова пирамида, как после беше срината, как активите ѝ се разграбват пред очите ни и за това не беше понесена никаква отговорност. А разплатата за тази услуга – постът на главния прокурор… Включително въпросите за отделни приближени до властта лица, които се оказаха сред най-едрите участници в тази схема.
Или въпросите за записите от скандала Яневагейт, в които имаме една от най-пълните картини на мафиотското овладяване на съдебната власт и за отделните персони, които фигурират в тази енциклопедия на корупционната развала.
Или въпросите за записите и снимките от премиерската вила и особено ключовият – коя е така наречената от Борисов “Мата Хари”, която държи ключа към скандала с необяснимите количества пари и злато в премиерската спалня.
И прочее и прочее.
Винаги съм се старал да задавам тези въпроси – и като гражданин, и като министър – и считам, че е мое задължение да го правя като политик.
На пръв поглед това са въпроси, които касаят живота и биографиите на различни хора. В дълбочина, обаче, става дума за това как се управлява България и особено за модела “Борисов”.
Номинално, страната ни е парламентарна република с европейски стандарт на разделение на властите, независимост на медиите и сложна система от контролни институции. На практика, обаче, ние живеем в режим на изключително висока концентрация на лична и безконтролна власт в ръцете на Бойко Борисов, около когото има нещо като неформален султански двор, с фаворити и фаворитки (по собствените му признания пред чуждата преса), лобита, приятелски кръгове. Има в този двор и неформален, но всесилен, велик везир, чието име е Делян Пеевски. Проблемът с това положение на нещата, е че то означава, че властта в България не е мандат, който се дава от народа и се упражнява публично и прозрачно в интерес на народа и под негов контрол, а се възприема като бащиния от един тесен кръг лица. Краткото име на това състояние на нещата е системна корупция. А още по-краткото – мафия.
За да бъде това положение възможно, има едно фундаментално условие: всички институции, които трябва да осигуряват отговорното и публично осъществяване на властта, са блокирани и превърнати в инструменти на този султански двор. Разследвания не се правят, доказателства не се събират, а дори и да се стигне до това – всичко се замита. В резултат, за тези от нас, които не сме част от Борисовия султански двор, неговото съществуване и действия (от наше име и за наша сметка) се проявяват като заключения по откъслечна информация, като догадки по нелогични действия на властта, като изводи от неотговорени въпроси…
Съответно, когато институциите не си вършат работата, гражданите и тези, които се опитват да ги представляват, са длъжни да задават въпроси и да настояват на отговори, за да лишат султанския двор от комфорта на омертата. Само така можем да върнем смисъла на републиката: властта да бъде публична.
В човешки план, аз разбирам реакцията на засегнатите и на онези, на които не им харесва задаването на един или друг въпрос или фокусирането върху една или друга персона от кръговете около Борисов. Но тук не става дума за жени и мъже, майки и бащи, съпрузи и съпруги. Става дума за хора, които съзнателно са избрали да бъдат част от султанския двор, да го обслужват и да се ползват от облагите му. И това коства на всички не просто милиони, а ограбване на гражданското ни достойнство да имаме модерна държава и бъдеще в нея.
И, да, докато Борисов не излезе и не назове ясно коя е “Мата Хари” и докато нямаме прокуратура, която може да я разпита обективно за това как точно са се появили тези пари и злато в нощното му шкафче и откъде, този въпрос трябва да бъде задаван по всеки повод и на всеки, който може да има някакво отношение към него. Считам това за свой дълг и ще продължа да го правя. Няма да е особено красиво, но е неизбежно, ако искаме да ликвидираме султаната и да си върнем републиката.
Аз нямам проблем да разкажа на синовете си защо съм задавал тези въпроси, но не знам как бих обяснявал мълчанието си.“

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)