Сестрата на съветник на президента с евтин апартамент от “Артекс” по модела на Цецка Цачева

Сестрата на съветник на президента с евтин апартамент от “Артекс”, но по модела на Цецка Цачева. Сделката сключена за 1000 на кв. метър – почти два пъти по-ниско от пазарните цени

24 часа:

Мария Грънчарова – сестра на президентския съветник Николай Копринков, също е купила евтин апартамент, и то пак от фирма “Артекс”. Това показват документи в Имотния регистър.
Сделката е от края на 2017 г. Тогава Грънчарова и съпругът ѝ купуват тристаен апартамент с площ 105 квадратни метра и гараж от 18 кв. метра. Жилището се намира в столичния квартал “Изгрев” на ул. “Самоков”, на метри от Борисовата градина. Според сайта на “Артекс” там се намира сграда “Диамант”, която е една от най-новите, завършени от фирмата. Тя е въведена в експлоатация през юни 2018 г., а сред екстрите в луксозния комплекс са спа център и басейн.
“24 часа” се опита да се свърже с Мария Грънчарова, за да я попита как е успяла да договори поизгодни от пазарните цени, но до редакционното приключване на броя не успя да я открие за коментар.
От документите по сделката става ясно, че семейство Грънчарови са платили малко над 205 000 лева за жилището и гаража. Това прави цена от 1000 евро на кв. метър за апартамента и гаража, което може да се определи като доста изгодна сделка. Защото справка в обявите на големи агенции, които предлагат апартаменти в същата сграда, показва, че офертите там за сходни апартаменти са за минимум 1800 евро на кв. метър.
Отделно се предлагат гаражи за 22 000 евро.
Грънчарови са платили жилището със собствени средства и с банков заем. Няма точни данни какъв е неговият размер. Но от документи в Имотния регистър става ясно, че ако се стигне до разваляне на сделката по вина на продавача, той дължи неустойка на купувачите в размер на 155 000 лева.
Подобно бе финансирането, което обяви бившият правосъден министър Цецка Цачева за своето жилище в съседния квартал “Изток”, което тя също е купила от “Артекс”. За апратамент от 198 кв. метра на груб строеж Цачева платила 285 000 лева.


image0 (9K)