Серия скъпи и смущаващи обществени поръчки обяви кабинетът на Бойко Борисов

Съмнителни обществени поръчки валят и след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка, съобщава в. „Сега“.
Различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги – от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, софтуер, дронове; от пътно строителство и проектиране до поддръжка и разширяване на бази данни и мрежи.

В последните десетина дни се появиха поръчки, които впечатляват с много високи прогнозни стойности, отбелязва всекидневникът. Други съдържат смущаващи особености в условията, трети изглеждат пришпорени или ненавременни.

Една от най-причудливите поръчки е конкурсът за идеен проект на отсечка от магистрала „Струма“ – между Кресна и Крупник.

Първо, трасето на магистралата през Кресненското дефиле все още е предмет на спорове и не е съгласувано с ЕК, която дава пари за строителството.

Второ, вместо нормалното излъчване на проект победител в случая е обявен конкурс с награди. Наградният фонд е 2,5 млн. лева – за заелите първите три места. Такива призове обикновено се раздават, когато се състезават художествени идеи, а не проекти за строителство на пътища.

Най-странното: в самите условия на обществената поръчка пише, че резултатите от конкурса не са задължителни за възложителя. С други думи, държавата се готви да похарчи 2,5 млн. лева за проекти, които може никога да не бъдат използвани.

Странни неща се случват и с конкурса за изграждане на тол система за електронно събиране на пътните такси в България, пише още „Сега“. Това е най-голямата обществена поръчка за изтичащата 2016 г. – прогнозната стойност е 200 млн. лева.

По-логичното беше отиващото си правителство да остави на следващото да подготви напълно нова процедура. Още повече че визията на кабинета „Борисов 2“ предвижда 60% от шосетата в България да станат платени – непознат в Европа обхват на тол системата.

Най-активен възложител в дните след оставката на правителството е МВР – централата и отделните дирекции, а повечето обществени поръчки са за милиони.

МВР обяви поръчка за изработване на лични карти, паспорти, шофьорски книжки. Прогнозната стойност на услугата е 19,9 млн. лева. Състезание обаче няма да има, защото се предлага задачата да бъде възложена на „Веридос ГМБХ“ – фирмата, на която вече бе поверена следгаранционната поддръжка на оборудването за производство на български лични документи.

Самото МВР се готви да купува нови зимни дрехи за служителите си. Поръчката е за солидна сума – 3,74 млн. лева. Тя включва 5909 специални сини костюма, 2115 зелени и 1092 черни плюс още 914 бройки зимно облекло в синьо за пътните полицаи.

И Главна дирекция „Гранична полиция“ се готви за голямо пазаруване. Една от големите поръчки, обявени напоследък, е за доставка на „нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост“. Тя е за близо 9,2 млн. лева. Става дума за 21 спецколи за превоз на служебни кучета, 110 патрулни автомобила, 15 автобуса с 16 места и още два 50-местни.

Дирекцията ще купува и нови дронове за около 390 000 лв. без ДДС – за по-добър контрол на границата с Турция.

До 20 декември ще се събират оферти за доставка на дистанционно управляема летателна система (ДУЛС) заедно с транспортен модул (автомобил с висока проходимост). ДУЛС трябва да включва летателен модул – два или повече дрона, оптика за наблюдение и наземна контролна станция.

Още една главна дирекция на МВР – „Пожарна безопасност и защита на населението“, ще се обзаведе с нови коли и автобуси с прогнозна стойност 1.725 млн. лева (без ДДС). Сумата е за шест автобуса с до 60 седалки и за 7 леки автомобила с 5+1 места.

Те са за нуждите на центровете за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, пише в текста на поръчката. Странно е, че срокът за изпълнението е доста разтегнат – 150 дни от сключването на договора, но не по-късно от 20 февруари 2018 година. Парите са по новата ОПОС.

И Агенция „Митници“ се разписва като един от големите възложители в последните дни с крупна поръчка по линия на електронното правителство – за развитие на софтуера на системата БИМИС.

Срещу 1,9 млн. лева бъдещият изпълнител трябва да надгради важната митническа информационна мрежа. Тази поръчка обаче бледнее пред другата, пак за надграждане на БИМИС. По нея Агенция „Митници“ е обявила прогнозна стойност 5 млн. лева.

Патентното ведомство, което наскоро бе оглавено от бившия шеф на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, също ще надгражда информационните си системи. То е обявило обществена поръчка за „развитие на ИТ средата“ за близо 200 000 лева.

В обявите от последните дни се откроява и поръчка гигант, пусната от Министерския съвет на 11 ноември. Тя е за разширяване на ИСУН – системата, която дава представа как върви усвояването на всички еврофондове в България.
Срокът за подготовка за офертите е до 19 декември. И предвидената сума за услугите е впечатляваща – 4,2 млн. лева.


image0 (9K)