Серия от протести блокират центъра на София

В 17 часа днес започва протестно автошествие „Деца и Народност НЕ Даваме!“ със сборен пункт пред НИМ Бояна и движение по маршрут: ул. „Околовръстен път“, булевардите „България“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Цар Освободител“, „Васил Левски“, „Цариградско шосе“. Това съобщиха от СДВР.

От 18 часа пък ще започне протест с начален пункт ул. „Екзарх Йосиф“ под наслов „Светлината пробива мрака!“. Маршът е в навечерието на заседанието на Висшия съдебен съвет, който предстои да изслуша и гласува за нов главен прокурор с единствен кандидат сегашния заместник на Цацаров – Иван Гешев.

По същото време протестно шествие ще започне и на бул. „Витоша“ с маршрут по булевардите „Княгиня Мария Луиза“, „Княз Ал. Батенберг“ до плочника пред сградата на Народно събрание 2 и ще продължат по бул. „Цар Освободител“ до площад „Народно събрание“.

С начален час 19 на площад „Княз Александър Батенберг“ е заявено провеждането на информационно събитие, с продължителност до 21 часа.

Утре, 24 октомври, от 9 часа също са заявени протестни действия на ул. „Екзарх Йосиф“, където паркирането и движението на моторни превозни средства и трамвайни мотриси ще бъде временно ограничено. Временни ограничения ще бъдат въведени и за пешеходци в района на провежданите протестни действия.

Демократична България обяви, че от утре прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор.

Демонстрантите ще се съберат пред сградата на Висшия съдебен съвет по времето, когато съдебните кадровици ще изслушват концепцията на Иван Гешев за развитието на държавното обвинение през следващите седем години, съобщава Дарик.

Във връзка с провеждането на всички мероприятия е възможно да възникне временно затруднение в движението в централната градска част и да се наложи поетапно да бъде ограничавано и възстановявано. Призивът към гражданите и гостите на столицата е да спазват указанията и разпорежданията на полицейските служители, да им съдействат при необходимост, за да се запази спокойна обстановката в града и не бъдат допуснати нарушения на обществения ред.


image0 (9K)