Серия от жестоки убийства на жени разтърси Турция

Поредицата от жестоки убийства на жени в Турция през последните дни са основна тема на пресата в южната ни съседка.

„Нека свърши този ужас“, призовава в заглавие вестник „Джумхуриет“ и коментира, че „страната се е превърнала в ад за жените“.

Последната жертва е 27-годишната студентка Пънар Гюлтекин. Тя е обявена за изчезнала преди няколко дни в района на град Мугла в югозападна Турция. Тялото на младата жена беше намерено в гориста местност, а за убийството й бе задържан мъж, който твърди, че е имал извънбрачна връзка с нея и я е убил в пристъп на гняв.

„Такова насилие няма и във филм на ужасите“, отбелязва вестник „Тюркийе“ във връзка с убийството на красивата студентка. Изданието окачествява като „чудовище“ извършителя на убийството – семеен мъж, баща на едно дете, с когото Пънар е имала връзка. Мъжът признал с подробности как е извършил жестокото престъпление. Първо пребил студентката, после я удушил. Поставил тялото й във варел, залял го с бензин и го запалил. След това заровил останките на момичето и ги залял с бетон, пише „Тюркийе“.

Вестник „Джумхуриет“ напомня и за друго убийство на жена в последните дни – това на 40-годишната Севтап Шахин. Тя избягала от съпруга си – насилник, само дни след брака им през миналата година. След 60 жалби, внесени в полицията, срещу мъжа е издадена ограничителна заповед. Дори това не спасява обаче Севтап. На 15 юни тя изпада в кома, след опит да бъде удушена от съпруга си, а три дни по-късно умира.

Изданието „Карар“ разказва тъжната история на още една жертва – майката на шест деца Фатма Алтънмакас от окръг Муш в източна част на Турция. Тя е убита брутално от съпруга си. На 12 юни Фатма е подала жалба в жандармерията, че е била заплашвана и изнасилвана многократно от брата на своя мъж. Виновникът бил задържан за кратко и пуснат на свобода на 14 юни. В същия ден по-големият му брат, който е съпруг на изнасилената жена, буквално я разстрелва.

„Всички сме отговорни“, пише в заглавие вестник „Айдънлък“.

 


image0 (9K)