Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус в „Пирогов“

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус, който е настанен в „Пирогов”. Това заяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Тази нощ в 12 часа се е наложила интубация на мъжа. Състоянието му върви от тежко към критично. Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично“, каза още той.

Категорично е потвърден и от двете лаборатории положителният резултат на 62-годишната жена, която е медицинско лице. Тя е седмият случай на заразен с коронавирус в България. Жената е работи в столична болница. Запоследно е имала контакт с пациенти на 22 февруари. След това е пътувала в чужбина. Присъствала е на два конгреса – в Англия и в Испания. Завърнала се е в родината преди няколко дни. Във ВМА е постъпила с грипоподобни симптоми. „Състоянието й е добро“, увери ген.-майор Мутафчийски.

„Тази нощ приехме едно от контактните й лица. Това е жена, която е с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес пробите й ще бъдат изпратени и в двете лаборатории”, каза още той.

По думите му в света вече случаите на коронавирус са 126 380, новите са 7158. „В Италия са заразени над 12 000, като над 2000 са новите случаи. Взети са безпрецедентни мерки в Италия и света.

„На Балканите почти всички държави съобщават за нови случаи на заболяването. В Албания има 3 нови случаи, Гърция – 9, което прави 99 общо. В Румъния има 15 нови и общо стават 47, Сърбия има 6 и стават 18, Хърватия има 3 нови и стават 19, в Словения общо са 57, Турция има един, в България ставаха 7 с единия нов случай“, допълни Мутафчийски.


image0 (9K)