Сериозен удар срещу нелегалното производство на алкохол и цигари

Парламентът прие днес промените в Наказателния кодекс за нелегалното производство на алкохол и цигари.

Управляващите спешно изготвиха промените заради разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат. Там собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и още 9 души попаднаха в ареста.

От 1 до 10 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лева вече грози всеки, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, решиха депутатите. До момента НК преследваше само продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Така се запушват дупките в законодателството.

Законотворците решиха още, че и притежанието на самата техника за т.нар. нелегални цигарени фабрики, също ще се счита за престъпление.

Поправката в НК предвижда да се наказва с 3 години затвор този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол или тютюневи изделия.

С проекта за промени в НК се правят изменения и в Закона за тютюна и в Закона за акцизите и данъчните складове.

За издаване на лиценз вече ще се иска и документ за произхода на машините и съоръженията за производство на тютюневи изделия. Този документ трябва да доказва, че те са придобити от лице, регистрирано по Закона за тютюна, след проведена публична продан или от лице, което е извършвало дейност с тях като лицензиран складодържател.

Създава се регистър на лицата, извършващи внос, производство, продажба, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия.

Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката. Редът и начинът за водене на регистъра се уточняват в наредба. Тези, които пропуснат да се впишат в регистъра, ще се глобяват с 500 до 5000 лева.


image0 (9K)