Сергей Скрипал не вярвал, че Русия го е отровила

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който беше отровен по-рано през тази година с „Новичок“ във Великобритания, не вярвал, че Русия стои зад атаката. Това пише журналистът от Би Би Си Марк Ърбън в книгата „Случаят Скрипал“.

Бившият руски агент, издал преди години имената на руски агенти на западното разузнаване, и неговата дъщеря Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, но по чудо оцеляха. Лондон обвини руските служби за опита за убийство. От Кремъл отричат. Оказва се, че самият Скрипал също първоначално не искал да повярва, че Русия може да стои зад атаката.

[ad id=“225664″]

Журналистът на Би Би Си е провел лично срещи със Сергей Скрипал и разкрива любопитни подробности. Скрипал е водил тих живот в Солсбъри. Въпреки че навремето е сътрудничил на МИ-6, Скрипал си оставал „руски националист“ и не криел това. Той често гледал по телевизията прокремълски канали. Дори не бил против анексирането на Крим, а напротив – според него Русия имала законно право да установи контрол там.

Сергей Скрипал през 2017 година не вярвал, че е в опасност, но въпреки това не искал да прави публични изявления, защото желаел дъщеря му Юлия свободно да пътува в Русия. Скрипал поддържал кремълската политика и заявил, че не вярва руската армия да е провеждала операции в Източна Украйна. По думите му, ако руската армия е била нападнала Източна Украйна, то е щяла да стигне и до столицата Киев.

В книгата Ърбън пише, че след пет седмици в кома Скрипал имал „затруднения психологически да се приспособи“. Авторът отбелязва, че в началото Скрипал не е можел да приеме, че е бил мишена на „заговор за убийство“ от страна на Кремъл.

[ad id=“263680″]

Книгата „The Skripal Files“ е издадена тази седмица. В нея авторът си спомня серия от срещи със Скрипал през лятото на 2017 г., когато руският шпионин е живеел спокойно и безопасно в къща в Солсбъри, която е била закупена от МИ-6.

Ърбън пише още, че Скрипал е предоставил информация на западните разузнавателни агенции след преместването си на Острова през 2010 г. и след размяна на агенти. Той пътувал до САЩ през 2011 г., до Чехия през 2012 г. и до Естония. През лятото на 2017 г. прекарал една седмица в Швейцария, където предоставил информация на разузнаването, отбелязва авторът на книгата.

От тези посещения не става ясно защо Москва би се опитала да го убие с новичок.

Има нови подробности за кариерата на Скрипал като британски агент. През 1996 г. британски разузнавач успял да го вербува. Тогава Скрипал е бил в дипломатическата мисия на Русия в Мадрид. Преди това е служил в Малта и е бил агент на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия в Испания.

[ad id=“236993″]

За 3000 долара Скрипал предал подробности за организацията и командната структура на ГРУ. Това е продължило до привикването му в Москва. Там не се е срещал с британски шпиони, но Скрипал разкривал чувствителна информация в книга с невидимо мастило. Съпругата му Людмила посетила Испания и предоставила книгата на британския агент от МИ-6. Скрипал бил разкрит от къртица в испанското разузнаване. Арестуван е през 2004 г.

Междувременно руското външно министерство коментира, че Великобритания използва случая със Скрипал като инструмент за оказване на натиск върху Русия.

Източници: fakti.bg, news.bg


image0 (9K)