Сензационно! Ето кой ден през юли ще покаже чака ли ни люта зима

Тази година ни очаква сух, слънчев и спокоен август, каза климатологът проф. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Вчера, в следобедните часове, на места краткотрайно преваля и прегърмя. В понеделник температурите ще са доста по-високи.

Но като цяло лятото се отличава с летни температури и без екстремни прояви на дълго и продължително горещо време.

През вторник и сряда има вероятност за краткотрайни превалявания по южното Черноморие.

В края на юли, 28, 29 и 30, според народното вярване настъпват Горещниците – най-горещите дни в годината. По тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен – предвещава студ и виелици.

Горещниците тази година ще бъдат с нормални температури за средата на лятото. Няма да има екстремни температури над 35 градуса, но ще бъде топло и сухо, отбелязва климатологът.

Американските метеорологични центрове прогнозират влошаване на времето около 28 юли. Влошаване в смисъла на понижаване на нормалните температури с няколко градуса и превалявания в североизточна България, но това ще бъде за изключително кратко време, в рамките на половин ден, обясни той.

Август ще е месецът на тихото, спокойно и слънчево време. Очакват се малко повече валежи над западна България, предупреди климатологът, но ще е един безпроблемен месец.


image0 (9K)