Сензационна находка в Сибир може да преобърне историята на човечеството

Руски учени са близо до разкриването на основната тайна на човечеството – как хората са се появили на Земята. Близо до Иркутск са открити костите на най-древния жител на Евразия, които са на повече от 50 хиляди години, разказва ren.tv.

Преди това откритие изследователите дори не подозирали, че по онова време районът на Сибир е бил обитаван от хора.

[ad id=“225664″]

Благодарение на сензационното откритие палеонтолозите смятат, че са открили нов вид човек, което ще пренапише историята. Находката тежи само няколко грама, но може да затвори огромна празнина в археологията и да отговори на въпроси като: Кои са предците на съвременния човек?

Отговорът на главната загадка на историята се крие в тези кости на древните жители на Сибир. Костите са намерени в Туяна край Иркутск. Откриването на останките на древен човек е само по себе си рядка находка. Няма такива случаи по целия свят. Досега се смяташе, че хората в Сибир са се появили преди двадесет хиляди години. Сега се оказва, че това е станало много по-рано. Генетиците се опитват да разчетат добре съхранената ДНК и все още се спират на две версии.

[ad id=“263680″]

Това може да са най-старите хомо сапиенси на територията на Евразия или откритието на нов вид човек, все още непознат за науката.

Учените не изключват нито една от версиите. Останките на древния човек все още не са подробно анализирани. Остава въпросът при какви условия е живял. Археолозите са изучавали слоевете на почвата и са открили, че преди 50 000 години климатът в Сибир е бил хладен и влажен, а природата – много по-разнообразна. Имало е много растения и животни – бизони, елени, коне, служили за лов на първите обитатели по тези места. Открито е и оръжие – ножовете, направени от камъка топаз.

Експертите са категорични, че ще има много изненади при разкопките. Взето е решение да се изследват няколко обекта паралелно – в район Туяна, както и в долината Тукино. Археолозите са сигурни: В Сибир има още много древни тайни.

Гледайте клип ТУК ren.tv


image0 (9K)