Сенатът на САЩ оправда Тръмп в процеса за импийчмънт

Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него. Така той остава на поста си.

Сенаторите го оправдаха и по двете обвинения срещу него в процеса – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа. По второто – с 53 срещу 47 гласа.

Един сенатор от неговата Републиканска партия – Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен за злоупотреба с власт. Сенаторите от Демократическата партия гласуваха единно срещу президента Тръмп.

През декември миналата година Камарата на представителите към Конгреса на САЩ реши Тръмп да бъде подложен на импийчмънт. Той беше обвинен, че е злоупотребил с власт, за да упражни натиск върху Украйна. Опитал се е да принуди управляващите в Киев – да започнат разследване срещу сина на негов политически съперник преди президентски избори в САЩ през ноември, а след това беше обвинен и че е възпрепятствал разследването на Конгреса.

Президентът на САЩ заяви, че не е вършил нищо нередно. В социалната мрежа „Туитър“ той написа, че процесът за импийчмънт е бил „измама“.

 


image0 (9K)