Сем. Спасови подкрепя проекта, а „отнемането на деца“ се връща за изборите

Протестиращи срещу Закона за социалните услуги

Идват избори и вероятно пак ще говорим за „отнемане на деца“. За това са се погрижили депутати от ВМРО, които внесоха промени в Закона за закрила за детето.

В момента тяхната инициатива получава масирана подкрепа от отделни групи граждани, които изпращат до Народното събрание своите положителни становища. Въпреки подозренията, няма доказателства, че това е организирана кампания.

Крайният резултат от всичко това вероятно ще бъде, че и преди тези избори част от вниманието ще бъде насочено встрани от темите, които биха притеснили управляващите. И отново националистически партии ще могат да мобилизират избиратели по познат от миналото похват.

I Какво предвиждат поправките?

В края на 2020 г. група депутати от ВМРО внесоха поправки в Закона за закрила на детето. Експертите ги оцениха като повече от спорни.

Проектът за поправки в Закона за закрила на детето (ЗЗД) предлага премахването на основни законови принципи и вкарва в употреба неясни термини. Вносителите искат отпадане на разпоредбата, която предвижда специална закрила на дете в риск.

Това обаче противоречи на основни принципи, които България е приела да спазва като част от международни организации.

“Децата имат право на специална закрила съгласно чл. 20 на Конвенцията на ООН за правата на детето, която е водещият документ в областта на правата на детето”, се казва в становище на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод законопроекта.

В официалното съобщение на ВМРО за внасянето на проектозакона се казва, че “детето не е отделен субект и това трябва ясно да залегне във всички нормативни актове, които касаят материята”.

         “ Как детето да не
            е отделен субект!
            Те имат ли акъл!

            проф. Огнян Герджиков

“Как детето да не е отделен субект! Те имат ли акъл! Ако студент ми каже такова нещо – изхвърча”, коментира за Свободна Европа бившият председател на Народното събрание и преподавател по право в Софийския университет проф. Огнян Герджиков.

„Не съм запознат с текста на прессъобщението. Детето не е отделен субект, но трябва да се разглежда в контекста на семейството“, каза за Свободна Европа депутатът Искрен Веселинов, който е съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и един от вносителите на законопроекта.

За първи път в закон се вкарват термините “биологични родители” и “биологично семейство”. „Всяко нещо в един момент се легалириза като терминологогия. Правото разширява термините, с които борави“, каза Веселинов.

Държавната агенция и тук вижда проблем.

“Родители на детето могат да бъдат и осиновителите, които се грижат за него, без да имат биологична връзка помежду си. С други думи: произходът на детето може да не съвпада с биологичния такъв”, казват от ДАЗД.

Въпреки противоречивите предложения, идеите за поправки в Закона за закрила на детето имат активна подкрепа според официалния сайт на Народното събрание (НС).

I Винаги преди избори

В парламента вече са изпратени над 30 становища – най-много в сравнение с всички останали законопроекти, разглеждани от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Голяма част от тези становища са изпратени от групи, които се обявиха против Стратегията за детето и които подкрепят конспирацията, че в Норвегия отвличат деца. Част от становищата нямат юридическа стойност, но създават усещане за многочислена подкрепа.

И преди темата с правата на децата се е появявала преди избори. Така се случи с кампанията срещу проекта за Национална стратегия за детето, която беше оттеглена от премиера Бойко Борисов в навечерието на изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Основни говорители срещу проекта бяха представители на ВМРО.

След това дойдоха протестите срещу Закона за социалните услуги (ЗСУ). Те станаха причина влизането в сила на закона да се отложи с половин година. Дебатите в социалните мрежи около Стратегията за детето и ЗСУ вървяха паралелно с конспирациите за отвличане на български деца за Норвегия.

Точно преди местните избори през октомври 2019 г., заради паника от отвличане, десетки родители в Сливен изведоха децата си от училище. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев директно обвини за истерията в учебните заведения „човек от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО)“. Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отрече това и определи опитите за намесване на партията му като “интрижка”.

I Кой стои сега зад кампанията?

Проверка в страницата на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС показва, че по законопроекта на ВМРО са постъпили най-много становища. Далеч по-малко заинтересовани лица са взели отношение към проекта за поправки в Закона за училищното и предучищното образование, Закона за физическото възпитание и спорта и дори в обсъждането на предишните поправки в Закона за закрила на детето в средата на 2020 г.

Според правилника за работа на НС “неправителствени организации могат да представят писмени становища по законопроектите, които се разглеждат от водещите комисии”.

“Няма пречка всеки да внесе становище, но то не е официално и не обвързва никого след това”, обясни проф. Огнян Герджиков, по повод на това могат ли групи във Фейсбук и частни лица да депозират мненията си.

Ето някои от организациите, които подкрепят законопроекта. Общото между тях е, че се обявяват за защитници на “традиционните ценности и морал” на българското семейство.

Семейство Спасови

“В качеството си на родители считаме, че отговорността, правата, радостта да отглеждаме и възпитаваме децата си е само и единствено наша. Предложените промени на ЗЗД изпълват със съдържание чл. 47 от Конституцията на България. Законите в тази страна трябва да защитават правото ни на родители.

Илиана и Костадин Спасови”.

Мнението на семейството е изпратено от личен електронен адрес.

„Граждани в защита на семейството и детето“

Национална гражданска инициатива „Граждани в защита на семейството и детето“ е група във Фейсбук.

“Българинът е грижовен родител! (…) Детето ми, моето дете, аз съм му майка, носи името на баща му, ние сме биологичните му родители”, пише в становището, подписано от Севина Хаджийска.

“Да запазим българското семейство”

Това също е група във Фейсбук, в която основните публикации са на Таня Арабаджийска и Зарко Арабаджийски от Войводиново. От профила става ясно, че групата е създадена за „протестни действия и информационни кампании на родители, обединени за борба с антидетските и антисемейни политики в България, Пловдив“.

Сред целите на групата са посочени „запазване и разпространение на християнската вяра“, „ценностите на българския народ и традиционното българско семейство”. Членове на тази група организираха и участваха в протестите “Не на маските в училище” през 2020 г., насочени срещи мерките са ограничаване на епидемията от COVID-19.

Село Войводиново попадна във фокуса на общественото внимание след конфликт между военен и жители на ромското гето през 2019 г. Последваха протести и разрушаване на незаконни къщи. Инцидентът там даде повод на военния министър Красимир Каракачанов да предложи стратегия за интеграция на ромите с „безплатни аборти“ и трудова повинност. Това остана само проект.

Българският род, обединени за децата – БРОД

БРОД също е група във Фейсбук. Членовете й бяха особено активни при организирането на протестите срещу Стратегията за детето и ЗСУ. Според тях “като цяло презумпцията за виновност на родителите трябва да отпадне. Грешно е да се смята по подразбиране, че родителите са насилници, както е грешно да се смята, че децата са нечия собственост – на родителите или на държавата”. Становището не е подписано.

Сдружение “РОД Интернешънъл”

“РОД Интернешънъл” е правоприемник на “Родители, обединени за децата”, които се разпаднаха заради вътрешни противоречия. Представляващ сдружението е адвокат Владимир Шейтанов, който е член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. РОД бяха сред основните организатори на протестите срещу Стратегията за детето и Закона за социалните услуги. През 2019 г. те организираха и конференция на тема “Социалното отнемане на деца – скритата война срещу семейството”.

Становища в подкрепа на предложенията на ВМРО са депозирани и от фейсбук група ”Свободата е отговорност” и сдружение “Гражданите в действие”, “Да запазим българското семейство”, национална асоциация “Поход за семейството”, “Алтернативна енергия”, “Български съюз за директна демокрация” и др.

I Имат ли общо всички те?

Общото между изпратените над 30 становища е, че повечето са в подкрепа на законопроекта на ВМРО. Общи са и част от кампаниите им в миналото.

Едно от публикуваните становища обаче показва, че вероятно е имало предварителна организация зад масовото изказване на подкрепа. Това е становището движение “Антикорупция в защита правата на гражданите”.


В становището липсва името на сдружението. На местата в текста, където би трябвало да се постави, има само кавички

Документът изглежда като модел за съдържание, в който името да бъде дописано на празните места. Подписано е от заместник-председателя Атанас Атанасов. Представляващ движението е Марио Шиваров, бивш общински съветник от ГЕРБ във Варна.

В документа предварително е записано положителното становище, с подчертано са посочени променените текстове, а проектът е предварително оценен като „първа крачка в правилна посока“. Остава само да се допълни името на сдружението, което да изпрати това становище.

„Нямаме някаква организирана подкрепа. Не сме търсили подобно нещо“, каза за Свободна Европа депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. На въпроса как си обяснява, че именно тези организации и групи застават зад предложенията за поправки, той каза, че това е „нормално, защото това са темите и идеите, които тези организации защитават“.

Повечето от тези организации са известни от протестите срещу Закона за социалните услуги и Стратегията за детето. За това, че действията им имат връзка с ВМРО, пръв заговори вицепремиерът Томислав Дончев след ескалацията на напрежението в Сливен. Той не назова конкретно име, но обвини човек от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО) в разпространение на слухове.

Без да е споменат, началникът на пресцентъра на МО Александър Урумов отрече да има нещо общо с всяването на паника. Темата за Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и заплахата за децата и семейството бяха в основата на предизборната кампания на Урумов за евродепутат от листата на ВМРО.

Все още не е ясно кога предложенията на ВМРО ще бъдат разглеждани в пленарна зала, но непосредствено преди избори темите за закрилата на децата и традиционното българско семейство са доказали, че имат потенциал за „отвличане на внимание от корупционните скандали“ и мобилизиране на избиратели.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)