Сем. Баневи си бъркат кафето с лъжичка по 100 лева бройката

„Кризата ме свали от самолета на майбаха“ – изплака преди време видният приватизатор Николай Банев.

[ad id=“225664″]

Тези дни той трябва да се яви на второ заседание по делото за неизплатения лизинг на луксозен автомобил. На бизнесмена му се досвидели някакви си 30-тина хил. лева за аудито, но не го върнал, а го харизал на майка си, пише „Уикенд“.

У нас вече и децата знаят, че комсомолският милионер не обича да плаща, но в същото време като истински новобогаташ умира да парадира с лукс, достоен за крале. Това не е клевета, а доказателството за това са две фактури с любопитно съдържание.

[ad id=“263680″]

Според тях бизнесменът, който изневиделица получи над 130 предприятия и после ги наряза на скрап, начело с гиганта „Полимери”, е потрошил над 112 000 лева за вилици и лъжици. Скъпата стока е закупена уж за курорта „Русалка”. По-точно според фактурите е платена от ваканционния клуб, но че Евгения и Николай са ползвали изисканите прибори, няма никакво съмнение.

Разбира се, не става дума за някакви си китайски ментета, а за най-висок клас сребърни прибори с частична позлата. Носят подписа на елитния френски бранд „Кристофл”, който има близо двувековна история, а изделията му красят масите на короновани особи и холивудски звезди. При това Баневи са се спрели на една от последните линии на известната фирма, измайсторена от холандски дизайнер, в която нежно се преплитат флорални мотиви.

[ad id=“236993″]

Цените на тази красота също са на висота. Най-евтини са лъжичките за еспресо – по 98 лева на бройка, а нашите ценители са си взели 30. Да има! От вилиците и лъжиците, които струват по 320 лева парчето, са накупили по 60 броя. Ограничили са се само в приборите за сервиране, които са по 555 лева за всеки отделен екземпляр. Баневи пестеливо са ги свели едва до 5 вилици и лъжици за сервиране и 2 лопатки за торта, като само за тях са броили над 7000 лева.

Още една фактура показва размахът, с който милионерите са харчили, докато работниците в приватизираните от тях заводи, оставени с месеци без заплати, са стигали до самоубийства в отчаянието си. В документа са описани чаши, чинии, фруктиера, покривка за маса и други подобни съдове от няколко линии на Версаче за някакви си 20 000 лева. Тук най-скъпа им излязла кана за вода за 577 лева. При това Баневи ползвали и 4 хиляди намаление и така спестили някой лев за посудата.

Иначе Евгения и Николай Баневи не спират да се кълнат, че са с леви убеждения. Само че не се отказват и от буржоазния разкош.
dunavmost.com


image0 (9K)