Селската баня в Овощник е голям кеф, но само за някои…За 2 дни след ремонта вече е „побългарена“

За кого правят обществените минерални бани?

Ремонтираната баня в Овощник отвори врати в петък, на 24 февруари, след като в края на ноември 2016 г. фирмата „Вени – М“ ООД започна работата по реновирането на общинската къпалня. Обявените пари за тези дейности са 120 586 лева.

banqЦялостно подменена е дограмата на сградата, подовите настилки навсякъде – също, както и общият вид на къпалните. Дотук добре. Но след 2 дни експлоатация цъфнаха пропуските на строителите. Некадърност или спестяване на материали? В женските съблекални 3 плочки вече са със счупени и пропаднали ръбове и служителката се опитва да намества краката на лежанката да бъдат по средата на плочката, за да не се строшат още няколко. Шкафчетата са от някаква тънка ламарина, много малки и паянтови, с две слабички закачалчици вътре. На третия ден от пускането на обекта ключовете от тях вече липсваха, а от обслужващия персонал казаха да не се притесняваме от кражба – нямало опасност.

Царици в банята разбира се са циганките (но те къде ли вече не са)…Идват с целия дамазлък и окупират както цялтаbania_ovo6tnik_resize топла част на банята, така и басейна. Влизат боси от съблекалните, без джапанки и после да се накипнат в горещата минерална вода. Млада, здрава циганка, с разпилени бразилски форми започна да търка с кесия красиво момиченце на около 5-6 години. Детето се дърпа под силните ѝ ръце, а тя през цялото време крещи. И понеже пристигат на талази от близките села, почти всички се познават. Виковете от различните краища на банята не стихват. Насапунисаните от глава до пети дечурлига реват, майки и баби(разбирай жени на около максимум 40 г.) словоизливат на висок тон, който звучи все на кавга. Изтриха кожата на малчуганите. Къпането по регламент трябва да е 1 час, но това време не стига само за дребните. Тях ги подмятат като на манифактура от курна на курна, докато ги изкъпе цялата родá.

Тежко и горко на някоя българка, ако реши да им направи забележка за каквото и да било. Всички се нахвърлят срещу нея с обиди и заплахи, а „Гледай си работата!“ е най-мекият техен коментар.

И така – за кого се правят минералните бани? Отговорът е еднозначен и много лесен за откриване. Цената на билетчето за вход е 3 лв, а за деца под 5 г. е безплатно. Няма лошо – нека къпалнята е достъпна за всеки. Но ако българин иска да си лекува болежките, явно е по-добре да отиде на СПА срещу минимум 50 лв (ако улучи промоция)…

„Селската баня голям кеф“ само за някои.

Ето как изглеждаше банята в Овощник преди ремонта, какви са лечебните свойства на минералната  вода и няколко думи за историята на извора и първата баня, прочетете в статията:

В минералната баня на Овощник влизат роми, а излизат чисти роми


image0 (9K)