В село Тракия откриха паметна плоча на баба Мария Чавдарова

Днес в село Тракия откриха паметната плоча на баба Мария Чавдарова. Гости на тържеството бяха областният управител Гергана Микова, кметът на Опан, Генчо Колев, на Тракия – Ради Желязков и жители на селата от региона.
Баба Мария е загубила и петимата си синове в Първата световна война. Диньо, Продан, Руси, Кольо и Баньо Чавдарови са загинали в разцвета на живота си на бойното поле. Руси и Продан са загубили живота си в битката при Кенали, а останалите – на Вис планина.

За майката-героиня и за нейната трагична съдба народът е създал песни, но с течение на годините нейната историята  започнала да се забравя.
Затова жителите на Тракия решили да съживят спомена за баба Мария и нейните синове, като почетат паметта й с паметник. Плочата е изградена изцяло с дарения и доброволен труд. Тя се намира в центъра на селото, в непосредствена близост до Паметника на загиналите във войните за освобождението на България жители на село Тракия.

Тържеството започна със заупокойна молитва в памет на петимата воини и тяхната майка, отслужена от свещеници от Старозагорската митрополия. Откриването на паметната плоча започна с музиката на Военния духов оркестър на Втора механизирана бригада.
„Този символ на преклонение пред героизма и стоицизма на една българска майка е изграден благодарение на Вашите усилия, доброволни дарения и гражданска активност. Приемете дълбокото ми уважение към благородното Ви и родолюбиво дело. Вие сте доказателството, че народ, който съхранява и пази за поколенията своята историческа памет, който почита своите герои, има бъдеще”, заяви в обръщението си към гостите областният управител, Гергана Микова.

[ad id=“225664″]

Споделете, за да се знае родолюбивото дело на жителите на село Тракия!


image0 (9K)