Сексът ни прави по-устойчиви на инфекции…според учените

Според учените, сексът при хората е изключително непрактичен: изразходва твърде много енергия, изисква двама души, които да са едновременно склонни да го направят, а резултатът – при това ако изобщо се получи – в повечето случаи е само едно бебе, пише сайтът IFL Science.

Наскоро обаче група изследователи от Стирлингския университет разкри защо повечето животни, а и хора, все още продължават да се размножават сексуално вместо асексуално. Причината е, че половият акт повишава резистентността ни към паразити.
Сексът не е универсален за природата, много видове – като бактериите и бананите – се възпроизвеждат чрез клониране, което изисква само един родител. Този асексуален метод има няколко предимства, едно от които е, че възпроизвежда изцяло женска популация, която е способна да се размножава сама.
При сексуалния метод половината от поколението винаги е мъжко, тоест не може да ражда, заради което сексуалните колонии се разрастват два пъти по-бавно от асексуалните.
За да разберат защо толкова много видове все още правят секс, учените са изследвали водната бълха, която е сред малкото животински видове, способни и на полово, и на неполово възпроизвеждане.

Екипът е изучил сексуални и асексуални поколения, като ги е излагал на различни паразитни атаки, засегнали и техните родители. Резултатите, публикувани в бюлетина на Кралското общество, показват, че сексуално заченатите поколения са два пъти по-устойчиви на инфекции от тези, създадени асексуално.
Това е така, защото клонираните деца са генетично идентични със своя единствен родител, което значи, че паразитите, развили се, за да заразят родителя, ще имат същия опустошителен ефект и върху поколението ум. От своя страна, сексуалното възпроизвеждане смесва гените на родителите, което води до вариации при децата, които са имунизирани срещу паразитите, засегнали техните родители, пише nauka.offnews.bg

Водещият автор на проекта, Стюард Олд (Stuart Auld), обяснява, че „сравнявайки клонираните и сексуално заченатите дъщери от едни и същи майки, открихме, че сексуално възпроизведените поколения се разболяват по-малко в сравнение с клонираните. Постоянната нужда от избягване на болестите може да обясни защо сексът продължава да е водещият начин за репродукция в природата, въпреки неговите минуси“.


image0 (9K)