Сеир в МС: Борисов затворил Симеонов и Сидеров в кабинета си, за да се помирят

Лидерите на НФСБ и „Атака“ били „заставени“ да не напускат стаята. Премиерът им е казал: “Не ме карайте да ви заключвам, ще ме извикате, когато сте готови“

Заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество в Министерския съвет днес се проведе в отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов, който вече 4-ти час се намира в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Заедно с него е коалиционният му партньор от Атака Волен Сидеров, пише сайтът „Флагман“, считан за близък до ръководството на НФСБ.

Двамата били заставени да останат сами и да не напускат мястото, докато не намерят най-подходящо решение за оцеляване на голямата коалиция.

Такава е била молбата на Борисов, след като ги е оставил вътре. Той казал: „Не ме карайте да ви заключвам, ще ме извикате, когато сте готови”. От Министерски съвет обясниха пред Епицентър.бг, че премиерът просто е оставил двамата сами да уточнят противоречията си, и че не е имало „заключване в кабинета му“.

Допреди 2 часа вътре е бил и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Тримата лидери на партиите на Обединени патриоти започнаха съвещанието си в кабинета на Бойко Борисов тази сутрин, но тъй като изгледите да се стигне до консенсус с Волен Сидеров клонели към нулата, Каракачанов напуснал, тъй като имал среща с министъра на отбраната на Иран.

Преди 30 минути Каракачанов се е върнал обратно в сградата на МС и е влязъл в кабинета на Бойко Борисов. Текат решаващи за държавата минути.

Днес трябваше да бъде обсъдено името на новия вицепремиер, който, логично, трябваше да бъде предложен от квотата на НФСБ. Както е известно, Волен Сидеров е против излъчването на нов човек за същия пост и дори предложи той да се закрие, тъй като нямало нужда от толкова много вицепремиери.

Нещо повече – в събота, на пресконференция Сидеров призова и другия си коалиционен партньор Красимир Каракачанов да подаде оставка, с което на практика обяви, че се превръща в най-важната фигура, в незаобиколим фактор за съществуването на настоящото правителство.

От пребиваването на деветимата депутати от неговата група в НС зависи и стабилността на мнозинството.

Според източник на Флагман.бг Борисов е заявил тази сутрин ясно и категорично, че няма да приеме подмолни договорки и да се задържи на повърхността още известно време с подкрепата на ДПС. Премиерът казал, че или ще продължи да управлява с настоящия си коалиционен партньор „Обединени патриоти“, или ще подаде оставка, за да не се срива рейтингът му от агония.

В сградата на МС са зам-председателят на НФСБ Валентин Касабов и колегата му Христиан Митев. Двамата са най-близките му хора в партията. Това означава, че Симеонов ще иска от тях съвет за нещо, което е решаващо в момента. Касабов е съосновател на НФСБ, а Христиан Митев е най-довереният човек на Симеонов по юридически казуси. Той е негов съветник още от ноември 2007 г., когато бе поканен за секретар на Общинския съвет в Бургас.


image0 (9K)