Сеизмологът проф. Емил Ботев: Възможно е от Измирската сеизмична зона да се предаде напрежение, но е нужно много време

Проф. Емил Ботев, сеизмолог в БАН коментира голямото земетресение в Измир:
„Възможно е от Измирската сеизмична зона да се „предаде напрежение“ към сеизмична зона, която засяга пряко България, но за тази цел е нужно много време – месеци, дори години.“
Той напомни, че в началото на миналия век България „се е освободила“ от натрупането напрежение между отделните блокове, формиращи континентите т.е. след стотици години може да се чака силно земетресение.

За България движението на блоковете е около 2 милиметра, докато в Измир е 20 милиметра, в Гърция има места и с движение на блокове от 35 милиметра – затова там по-бързо се натрупва напрежение, уточни експертът.

[ad id=“225664″]
„На територията на София вчерашното голямо земетресение в Измир е усетено само по високите етажи – 2-3 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник“, уточни Ботев пред Нова телевизия. Тази скала има 12 степени. Тя всъщност оценява освободената енергия от даден трус.
Според сеизмолога от БАН, в района на Измир, където стана вчерашното земетресение, са станали две над 7 степен по Рихтер в последните 60 години.
Емил Ботев обясни и, че има технология, която позволява да се „активират“ земетресения, но за целта в определена точка на земната кора трябва да има натрупано напрежение, а няма как с разработена от хората технология да се „натрупа“ напрежение и да се предизвика разрушително земетресение, каквито твърдения се появиха от турски официални лица. Според тях, вчерашното земетресение е предизвикано от Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО.

Източник: actualno.com


image0 (9K)