Седмокласниците няма да бъдат компенсирани за сгрешената задача по математика

Експертът  Маня Манева от образователното министерство съобщи пред БНР, че седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика на националното външно оценяване, няма да бъдат компенсирани в оценката си.

Тя определи грешката като формална и от нея не зависи решаването на конкретната задача.

Националното външно оценяване беше точно преди седмица и само ден по-късно от министерството признаха за допусната грешка в геометричната задача номер 24, която носи най-много точки в изпита.

В условието й е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие „б“ обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен. Зам.-председателят на Съюза на математиците в България Николай Николов уточни пред „24 часа“, че решението на задачата не страда от грешката, но е възможно някои ученици да се затруднят дали правилно са решили подточка „а“ и това да „изяде“ част от времето им за работа.

Манева каза още, че при решаването на задачата за учениците не е от значение видът на триъгълника, както и градусната му големина.

Резултатите от изпита трябва да бъдат обявени на 5 юни.

Източник:dunavmost.bg


image0 (9K)