Седем решаващи причини, заради които не може да отслабнете

Подлагате се безжалостно на строги диети. Използвате в менюто си само здравословни продукти. Спортувате. И независимо от положените усилия резултат няма и килограмите се трупат. Експерти посочват кои са причините за този сякаш омагьосан кръг:

1. Храните се нередовно

Една от най-разпространените причини за натрупването на килограми е пропускането на закуската или друго хранене. А здравословното хранене предвижда да се яде 3 пъти на ден. Защото, ако има едно пропуснато хранене, то следващия път, като закономерност, значително се превишава нормата. Пропускането на някое от основните хранения значително усилва глада и подтиква към избирането на нездравословна храна, наситена с прости захари. Това влошава метаболизма и води до бързо затлъстяване.

[ad id=“225664″]

2. Често си похапвате

Ако готвите, престанете постоянно да пробвате. Забранете си и честото отваряне на хладилника. Обикновено не осъзнавате своето похапване, защото правите това от скука или от стрес. Така губите контрол над това, което ядете. Най-оптималният вариант е 1-2 пъти на ден да изядете по няколко плода.

3. Отвличате се със странични неща, когато се храните

Трябва да се избавите от вредния навик да гледате телевизор по време на ядене. Така се отвличате, губите контрол върху приема на храната и започвате да ядете много повече, отколкото обикновено. Когато се храните в спокойна обстанова това помага внимателно да сдъвквате храната и да се насищате с по-малки порция, което помага да се избегне преяждането.

4. Неправилно определяте размера на порциите

Както показват изследванията съвременният човек днес яде доста повече, отколкото преди 20-30 години. Сега порциите съществено превишават оптималния за възрастен човек размер. Първото, което трябва да направите, е да се откажете да ядете в големи чинии и да преминете на по-малки.

5. Пиете много малко вода

Диетолозите уверяват, че човек често бърка глада с жаждата. Затова, ако ви се струва, че сте гладен, по-добре първо изпийте една чаша вода. За да имате добро храносмилане и обмяна на веществата е препоръчително да пиете по 7-8 чаши вода на ден.

6. Малко спите

[ad id=“263680″]

Ако не спите поне по 7 часа на ден, то да се борите с излишните килограми наистина ще ви бъде трудно. На първо място организмът, който не си е доспал, иска прости въглехидрати и много мъчно може да го разубедите. А на второ място именно по време на сън организмът отслабва активно, тъй като точно тогава и става производството на хормона на ръста соматотропин. При децата този хормон работи за увеличаването на ръстта, а при възрастните участва в метаболизма – в процеса на изгарянето на мазнините. Ако не сте си доспали, то соматотропин ще се отделя недостатъчно, което води до понижаване на метаболизма.

7. Ядете малко плодове и зеленчуци

Ако ядете повече плодове и зеленчуци, то е отслабвате по-бързо. Това се обяснява така. Първо, зеленчуците и плодовете насищат организма с голямо количество полезни вещества и фибри. Второ, изобилието на растителна храна в менюто подобрява обмена на веществата, вследствие на което се ускорява процеса на изгарянето на мазнините.

Източник: zdrave.to


image0 (9K)