Седем правила за поддръжка на райграс и тревни площи

За да поддържате перфектна тревна площ в двора или градината е необходима редовна и стриктна поддръжка. Това е непрекъснат процес от градинарски дейности, който трябва да се изпълнява в точно определена последователност и интензивност.

[ad id=“225664″]

1.Косенето е сред най-важните дейности. С него се поддържа и регулира височината на тревата, като по този начин се осигурява добро аериране и светлина , важно за сгъстяването на тревният чим.

2.Машини за косене: Косенето се извършва с моторни или електрически косачки. Важно условие е тези градинарски машини да бъдат с добре наточени режещи части, за да се избегне накъсване на тревата. Винаги косете с косачки, които са снабдени с кош за събиране на трева. Важно е окосената трева да се събира и извозва, защото в противен случай тя задушава тревната площ.
При косене на периферни части от градината – около дървета, храсти, пътеки и др. се използват тримери за трева. Те също могат да са електрически или моторни.

[ad id=“263680″]

3.Височина на косене: Височината на косене се определя от предназначението на тревната площ и от вида на тревната смеска. Оптимално при поддръжка на дворове и градини е добре да поддържате тревата на височина 3 – 5 см. При поддръжка на стадиони и голф игрища се използват специализирани тревни смески, които могат да се косят по-ниско дори до височина 2 – 5 мм (за голф грийн).

4.Интервали м/у две коситби: Интервалите отново се определят от вида на тревата и градината. При частни дворове и градини се коси на 5 до 7 дни, а при специализирани тревни площи, като голф игрищата например, може да се стигне до ежедневно косене.

[ad id=“238430″]

5.Важно при косенето: Не трябва да се оставя тревата да прерасне, защото се нарушава гъстотата на тревния чим. Никога не отнемайте повече от 2/3 от височината на тревата при косене, защото отнемате рязко хранителните вещества от растението, а това затруднява неговото развитие. В случай, че сте оставили райграса да прерасне го окосете на няколко пъти през 2 – 3 дни.

6.Не косете, когато тревата е мокра.
Последното косене преди зимата е добре да оставите тревата по-висока 6 – 7 см, за да зимува благоприятно.

7.Нашият опит е подсказал, че много добри резултати се получават с Храсторез и моторна косачка доставени от фирма Гардения. За повече вижте ТУК.


image0 (9K)