Седем интересни факта, които доказват, че Нидерландия е страната на бъдещето

Нидерландия винаги се е отличавала с амбициозните си проекти, които удивляват и впечатляват хората от цял свят. Убедени сме, че всяка държава трябва да следва примера й или поне да пробва да осъществи следните 7 проекта.

Това е единствената страна, в която няма изоставени домашни любимци

Съвсем наскоро бе съобщено официално, че в страната няма бездомни котки и кучета. Правителството е успяло да постигне това, без да навреди на нито едно животинче. Нещо повече – в желанието си да подсигури правата на кучетата, властите са прокарали закони, забраняващи насилието срещу животни.

Нидерландия разполага с първата велоалея със слънчеви панели

Проектът, наречен SolaRoad, е резултат от взаимното сътрудничество между правителството, частния сектор и академичното общество. Първата част от алеята е отворена през 2015 г. Дължината й е била едва 100 м. Но това е само началото. Основната цел на проекта е слънчевите панели, разположени край алеята, да захранват уличните лампи и електрическите возила.

Електростанциите за автомобилите са разположени на 50 м една от друга

Една от силните страни на Нидерландия е системата й за транспорт. В желанието си да редуцира използването на автомобили, движещи се с бензин, правителството е монтирало множество електростанции, предназначени за собствениците на електромобили.

В Нидерландия съществува град, в който никой не шофира коли

Град Хутен е може би най-безопасното място на света. От 80-те години на миналия век близо 4-те хиляди души, живеещи там, решават, че е крайно време да слязат от своите коли и да започнат да ползват велосипеди. Малко по малко жителите свикват с тази идея и крайният резултат е налице – почти никой в града не шофира автомобили.

Властите възнамеряват да забранят продажбите на автомобили, работещи с бензин

Това би трябвало да се случи до 2025 г. Собствениците на возила с алтернативно гориво не се налага да плащат данъци. В резултат на това този тип автомобили поевтиняват с около 15 хил. евро.

Нидерландия се принуждава да затваря своите затвори, тъй като… няма кого да слага в тях

Преди доста години холандското правителство започна да предприема мерки за намаляването на престъпността в страната. Крайните резултати се оказаха доста добри. След 2009 г. цели 19 затвора затварят, тъй като просто няма достатъчно затворници. Според последни данни на 100 000 души 163 влизат в затвора.

В Нидерландия съществуват мостове, позволяващи на дивите животни да пресичат натоварените пътища

Една от основните цели на холандското правителство е предпазването на дивите животни. Съответно в страната са построени няколко моста (като този на водещата снимка в материала), които позволяват на горските обитатели да пресичат безопасно натоварените пътни артерии.

manager.bg


image0 (9K)