Севлиево, моя малка Ница, или за командировката на 28 общинари

В края на миналия месец, между 27 и 30 април, 28 севлиевски общинари са били командировани, „за да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница“. Делегацията е включвала 23 (от общо 28 общински съветници), четирима зам.-кметове и секретаря на общината. Но след завръщането им се разбра, че вместо до Ница, където са били командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен и са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си, при това не с колегите им по ресорите, които представляват, а с един от зам.-кметовете на градчето. Това стана известно от няколко публикации в сайта на общината и местното електронно издание „Севлиево онлайн“.

Какво са правили членовете на делегацията на Френската ривиера в останалите два дни от посещението си – 29 и 30 април (събота и неделя), до този момент не е известно.

Още на 27 април от пресслужбата на местната администрация в Ница информираха, че в програмата на кмета на града за този ден

Подобен разговор не е бил предвиден и за следващите два почивни дни. Така подробности около командировката на общинарите можеха да бъдат научени едва след завръщането им на 30 април.

Съветникът Явор Памукчиев (ГЕРБ), чието мнение по информация на „Дневник“ е надделяло в спора с колегите му къде да бъдат обменени „добрите практики“ – в Барселона или на Френската ривиера, отказа да разговаря.

„Аз си имам началник – председателя на общинския съвет Здравка Лалева. Тя също беше в делегацията, потърсете нея“, каза той.

С извинението, че току-що се е прибира в Севлиево и все още оправя багажа си, Лалева трябваше да направи справка в документите от пътуването си, за да каже къде точно е била и с кого се е срещнала. Точно от този разговор се разбра, че тя и колегите й са били

не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен

и че са имали само една среща със зам.-кмета на града Ришар Чокети малко след кацането си във Франция – в 11 ч. на 27 април.

„Ница е голяма община, обясни Лалева, надявам се, не сте очаквали да се срещнем с конгломерата. Срещата се състоя в петък, още при пристигането ни, защото в събота, знаете, общината не работи.“

Тя обаче е дала съвсем друго обяснение за причините, поради които кратката официална част на посещението се е състояла не в Ница, а в Рокбрюн–кап–Мартен пред журналистката Емилия Данкова от сайта „Севлиево онлайн“. Според тази версия в деня на пристигането на севлиевската делегация в „основната община Ница“ е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството е бил ограничен.

„Хората казват, че ние търсим само почивката, което не е така, възнегодува Лалева в разговора си с „Дневник“. Само от такъв тип община можем да научим нещо.“ После обясни, че срещата със зам.-кмета на Рокбрюн–кап–Мартен Ришар Чокети е била много полезна. „Севлиево е един промишлен град, каза тя. А знаете, че е и

столица на тиквата

което много години назад се работи – развитието на историческия туризъм, крепостта „Хоталич“…“

След това председателят на общинския съвет в Севлиево каза, че подробна информация за посещението ще бъде публикувана, след като данните от срещата с Ришар Чокети бъдат обработени. Тази процедура отне повече от седмица, след което на сайта на общината се появи любопитен текст.

В него бе записано, че българската делегация се е запознала с културно-историческото наследство на региона и организацията на туристическите маршрути, че двете общини – Севлиево и Ница, са отчели намаляване на престъпността „благодарение на осигуреното видеонаблюдение на всички ключови точки“, както и че Ришар Чокети получил картина – дело на севлиевски художник.

Едно изречение в публикуваната информация обаче заслужава специално внимание. То гласи следното: „Поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани

новите възможности по програма Erasmus+“

Според сайта на Европейската комисия Erasmus+ е програма, предназначена единствено „за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа“. Тоест „Еразмус +“ няма нищо общо с изпълнението на инфраструктурни проекти.

В края на миналата седмица кметът на Севлиево Иван Иванов не можеше да бъде открит на служебния си телефон. От разговора с него трябваше да се научи също дали при планирането на командировката до Ница е била направена предварителна уговорка за среща с кмета и служители в администрацията на Ница, както и дали подмяната на града като цел на командировката с Ракбрюн-кап-Мартен е станала с негова писмена заповед, каквито са изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Секретарката на Иванов поиска телефон с обещание за обратна връзка. Но

обаждане не последва

Още в началото на май „Дневник“ изпрати до общинската администрация в Севлиево и въпроси колко е струвало пътуването, кой точно е участвал в респектиращата 28-членна делегация и в какъв размер са командировъчните, изплатени на пътувалите до Франция.

От общината отказаха да съобщят имената и длъжността на участниците в делегацията, тъй като те представлявали лични данни. Според достъпната част от информацията на всеки от 28-те делегати са били изплатени командировъчни от около 68 лв. на ден, а освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване са били похарчени малко над

25 060 лв., или по 895 лв. на човек

Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница, предлагана през сайта на туристическото дружество „Бест травъл ейджънси“, което е организирало и пътуването.

Екскурзията включва пристигане в 9.25 ч. местно време, панорамна обиколка на Ница, запознаване със забележителностите и свободно време. (Някъде тук вероятно е била вместена срещата със зам.-кмета на Рокбрюн-кап-Мартен.)

За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са предвидени целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (с доплащане от 60 лв на човек при група от минимум 20 души), както и до Антиб и Кан. Обратният полет за България е в 9.55 на четвъртия ден.

Дали „работното пътуване“ на делегацията от Севлиево е преминало по този или друг по-делови план не е известно, тъй като според отговора на въпросите, зададени до администрацията,

„програмата на посещението няма материален носител“

По тази причина в края на миналата седмица бяха изпратени и втора серия въпроси по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на копия от отчетите на комадированите. Според действащите наредби за служебните командировки пътните документи на общинските съветници се изготвят от кмета на общината, а тези на администрацията му – от председателя на общинския съвет.

Иначе туристическата информация за Рокбрюн-кап-Мартен звучи интригуващо. Той се намира на около 40 км от Ница и само на 6 км от Монако и Монте Карло. Красивите заливи наоколо са били любимо място за романтични почивки на английската кралица Виктория, Коко Шанел, Грета Гарбо и Уинстън Чърчил, пише още в ревютата за курорта на Френската ривиера.

Текстът е допълнен с имената на участниците в делегацията в 14 ч. на 29 май.

Участници в делегацията на Община Севлиево, командирована за „обмен на добри практики“ в Ница от 27 до 30 април т.г.

Общински съветници:

Диян Златев, Явор Памукчиев, Капка Пандурска, Делян Игнатов, Петко Тотев, Владимир
Василев, Ралица Христова, Вера Цачева, Здравка Лалева, Цветан Стоянов (ГЕРБ)

Силвия Стойнова, Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Христо Христов (БСП)

Ердоан Узунов, Мюмюн Мутишев, Кенан Ашиков, Керим Ибрям (ДПС)

Христо Митев (Народен съюз)

Тодор Ганчев, Сюзан Садъкова (Реформаторски блок)

Христо Гунчев, Светлана Георгиева (Патриотичен фронт-НФСБ, ВМРО)

Общински служители:

Заместник-кметовете: Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов

Секретар на Община Севлиево: Румяна Дъчева

Общински съветници, неучаствали в пътуването на делегацията:

Поради публично изразено несъгласие с мотивите за пътуването: 
Николина Николова (Коалиция Избирам Севлиево) и Йордан Стойков (БСП)

Поради лични, служебни ангажименти и други причини: 
Христофор Лалев (Коалиция за Севлиевска община), Недко Георгиев (Народен съюз), Димитър Димитров (ГЕРБ), Петинка Михайлова (БСП)

дневник.бг

 


image0 (9K)