Северна Корея готви голям военен парад ден преди Олимпиадата

Жители на Пхенян се събират всеки ден въпреки мразовитото време (минус 15 градуса), за да репетират за манифестацията на площад „Ким Ир-сен“

[ad id=“263680″]

Северна Корея подготвя голямо честване за 70-годишнината от основаването на своята армия на 8 февруари, ден преди откриване на а зимната олимпиада в Южна Корея.

Местни официални лица отказват да потвърдят какво точно се предвижда, предаде Асошиейтед прес, цитирани от dir.bg.

Мащабна демонстрация на военна мощ може да предизвика гняв в Южна Корея, която се надява игрите да бъдат символ на мир и стабилност.

Сеул прие предложението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, направено в последния момент, да изпрати делегация на олимпиадата, а също така спортистите от двете страни да участват под общо синьо-бяло „знаме на обединението“ в церемонията по откриването.

[ad id=“218548″]

Жители на Пхенян се събират всеки ден въпреки мразовитото време (минус 15 градуса), за да репетират за манифестацията на площад „Ким Ир-сен“, а сателитни снимки от достъпни източници, получени от външни анализатори, показват, че и армейски части тренират на военно летище край града за евентуален военен парад.

През последните дни районът около площада периодично се затваря за движение.

Подобна дейност е нещо обичайно преди големи паради и манифестации, подготовката за които започва месеци преди самото събитие с участието на хиляди войници и десетки хиляди цивилни, събиращи се на площада със знамена, букети от изкуствени цветя и цветни карти, които издигат строго координирано, за да изписват гигантски лозунги, видими от високо разположената трибуна на официалните лица и от хълма зад площада.

[ad id=“218001″]

От съображения за сигурност официални севернокорейски лица не дават предварителна информация за такива събития, на които обикновено присъстват лидерът Ким Чен-ун и други висши представители на държавното и партийното ръководство.

Севернокорейските държавни медии намекнаха в началото на тази седмица, че се подготвя някакво събитие. Те посочиха, че февруарският юбилей, който десетилетия наред остава в сянката на друга военна годишнина, отбелязвана на 25 април, тази година ще бъде отбелязан с по-тържествено и ще му бъде придадена по-голяма значимост.

Тези съобщения не обясняват защо се налага този нов подход, но новината предизвика загриженост в Южна Корея, защото февруарският юбилей се пада само ден преди откриването на Олимпийските игри.

[ad id=“236480″]

Междувременно група от 12 хокеистки от Северна Корея пристигна днес с автобус в Южна Корея, за да участва в съвместна подготовка за олимпиадата с южнокорейските домакинки. Спортистките са придружени от един треньор и двама помощници. Едно от решенията при неотдавнашните срещи между висши представители на двете страни е те да участват с общ женски отбор по хокей на лед.

Решението за обединения отбор предизвика обществено недоволство в Южна Корея, отбелязва агенция Йонхап, защото доста хора се опасяват, че местните хокеистки няма да имат шанс да играят пред собствената си публика на олимпиадата.

Според решение на Международния олимпийски комитет смесеният корейски отбор ще се състои от 35 състезателки, но в мачовете ще участват по 22 души, отбелязва Ройтерс.


image0 (9K)