Северна Корея взриви атомна бомба и предизвика земетресение

Северна Корея извърши пореден ядрен опит. Той е бил толкова мощен, че е предизвикал локално земетресение. От Южна Корея обявиха, че това вероятно е най-големият ядрен опит на Северна Корея до момента. Тестваната атомна бомба е била с мощност най-малко 10 килотона. Веднага след нейното активиране, в района е регистрирано земетресение от 5,3-а степен по скалата на Рихтер.

Трусът е регистриран близо до полигон за ядрени изпитания в североизточната част на Северна Корея. Комунистическата държава не е потвърдила официално информацията. Анализатори обаче припомнят, че предишна сеизмична активност в района винаги е била свързана с ядрени тестове.

Северна Корея е обект на международни санкции от страна на ООН заради ядрената си програма за военни цели. Комунистическата диктатура обаче продължава тестовете.

Днес е националният празник на Северна Корея, а това е повод за демонстрация на военна мощ. Анализатори коментират, че това включва и провеждането на ядрен опит, ако той действително е извършен.


image0 (9K)