Себастиан Курц покани Борисов да бъде негов пръв официален гост във Виена

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц.

[ad id=“263680″]

Борисов и Курц, който е натоварен да състави правителство и се очаква да поеме канцлерския пост до седмици, обсъдиха възможностите за по-силно партньорство и сътрудничество между България и Австрия, както и предизвикателствата в рамките на Европейския съюз. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В контекста на председателство на Съвета на ЕС, което веднага след България ще бъде поето от Австрия, двамата обсъдиха теми, свързани с бъдещите процеси и реформи в общността. „Фактът, че председателствата на двете държави са едно след друго, дава голям шанс за постигане на по-добри резултати“, подчерта Себастиан Курц.

[ad id=“225664″]

Премиерът Борисов използва възможността да го запознае с предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани“ в София, която ще се проведе през май, в рамките на Българското председателство. Двамата лидери поясниха, че ще обединят усилията си за Западните Балкани и изразиха убеждение, че заедно в рамките на една година България и Австрия ще допринесат за постигане на голяма крачка напред в развитието на региона. В това число по-добра свързаност и трайни резултати по европейския път на държавите от Западните Балкани.

Курц отправи покана към Борисов да бъде негов пръв официален гост във Виена на 1 януари, а българският премиер подчерта, че го очаква като колега в Европейския съвет.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)