СДС нападна Борисов, задето българското правителство не изгони руски дипломати

„Съюзът на демократичните сили (СДС) изразява недоумението и несъгласието си с решението на правителството да не експулсира руски дипломати във връзка с отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.“ Това се казва декларация на ръководството на СДС.

[ad id=“225664″]

„Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности“, настояват сините.

Според тях вместо това правителството показало „колеблива и неуверена позиция“ и отказало „да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации“.

„Българският министър-председател очевидно се поддаде на натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция по случая „Скрипал“. Премиерът предпочете да избегне риска от разклащане на коалицията и постави България в неудобната позиция да председателства Европейския съюз, но да взема решения в разрез с неговите демократични принципи“, пише още в документа.

[ad id=“263680″]

„СДС изразява своите опасения, че позицията на правителството по скандала между Великобритания и Русия, ще даде още един аргумент на защитниците на „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във втора категория на страните членки на ЕС“, смятат хората на Лукарски.


image0 (9K)