СДС и Обединени патриоти се готвят за коалиция?

СДС може да се присъедини към трите партии от националистическата коалиция Обединени патриоти. Това научи е научил Frognews.bg от свои отлично информирани източници. Преговорите се водели на председателско ниво – лично между лидерът на най-старата дясна партия Божидар Лукарски и вицепремиера Валери Симеонов.

[ad id=“263680″]

Припомняме, че партията на Симеонов НФСБ получи възможност да установи партийната си централа в емблематичната сграда на „Раковски” 134, където се помещава и централата на СДС. Макар и да не получиха парламентарно представителство, Лукарски и хората му запазиха право да обитават част от сградата, като според запознати роля в този жест е изиграл и самия Валери Симеонов. Тогава пък Лукарски заяви, че няма нищо драматично да има друга партия в тази сграда и че комуникацията му със Симеонов е добра.

Тази комуникация обаче е прераснала в преговори за общи действия. Според източниците ни целта на мероприятието е да се създаде консервативен националистически блок, който да бъде дългосрочен партньор на партия ГЕРБ в управлението. Партия СДС е член на семейството на Европейската народна партия, също както и ГЕРБ. Именно от ЕНП идват и най-сериозните критики за включването на националистите в управлението на България, като евентуално обединение със СДС може да реши този проблем.

[ad id=“218001″]

Партията на Лукарски пък ще получи така нужните гласове, за да излъчи свои представители в изпълнителната власт, след като според последните социологически проучвания нито една от десните партии или коалиции не би успяла да попадне в парламента при нови избори.

Първите заявки за общи действия вече бяха направени, след като изненадващо Божидар Лукарски и СДС споделиха позицията на националистите относно Истанбулската конвенция. Докато всички останали десни партии призоваха документа да бъде гласуван, то Лукарски се обяви против него.


image0 (9K)